Gazdaság

Nagy Márton immár külföldi tulajdonszerzést is megtilthat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A gazdaságfejlesztési miniszter megtilthatja a magyarországi tulajdonszerzést, ha befektető cég EU-n kívüli ország kormányától függ vagy a közbiztonságot veszélyeztetheti 

– áll a péntek este megjelent kormányrendeletben, amelyet a HVG vett észre. A lap cikke szerint a jogszabály 25 stratégiai területre terjeszti ki Nagy Márton hatáskörét, ideértve az energiaipart, a közlekedést és a kommunikációt egyaránt.

A tárcavezetőnek be kell jelenteni minden külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást, kötvénykibocsátást, ha az ügylet összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot, vagy témáktól függően bizonyos részesedési arányt.

A szöveg szerint a miniszter megtilthatja az ügyletet, ha fennáll

Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége, ha a bejelentő közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik