Gazdaság

Vegyél magadnak egészséget karácsonyra – minden, amit az egészségpénztárakról tudni kell

ÖPOSZ
ÖPOSZ
Az egészségpénztári megtakarítás egyik legnagyobb előnye, hogy az egyéni befizetések után járó, évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítésnek köszönhetően a tagok könnyen növelhetik az egészségükre fordítható összegeket. Ráadásul az egészségpénztári tag gyűjthet váratlan élethelyzetekre, de fedezhetőek innen beiskolázással, vagy akár lakáshitel-törlesztéssel kapcsolatos kiadások is. Ahhoz, hogy ne csak az idei, hanem a jövő karácsonya is örömtelien telhessen, fontos már ma megkezdeni a hosszútávú öngondoskodást.

Az öngondoskodás egyik fontos eleme saját és szeretteink egészségének, jólétének biztosítása, amelyben az egészég- és önsegélyező pénztárak segítik a tagokat. A jövő karácsonyára viszont már idén év végén érdemes elkezdeni a felkészülést, ahhoz ugyanis, hogy a maximumot hozzuk ki az anyagi öngondoskodásból, fontos élnünk az adó-visszatérítés nyújtotta lehetőségekkel.

Az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárakba minden, 16. életévét betöltött magyar állampolgár önként beléphet, és egyéni befizetésekkel növelheti egészségügyi megtakarításait. Ha valaki tagsági jogviszonyt létesít egészségpénztárban, akkor egészségügyi kiadásait egészségpénztáron keresztül finanszírozhatja és befizetései, illetve munkáltatója hozzájárulásai után 20%, akár 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosult. Az adókedvezményt a NAV a tag által választott önkéntes pénztárba a tag saját egyéni számlájára utalja át.

A gyógyszereken túl

Talán sokan nem is gondolják, hogy egészségpénztári tagként mennyi féle egészségügyi szolgáltatás fizethető saját megtakarításinkból és a munkáltatónk hozzájárulásaiból felhalmozott összegből. Az alapvető orvosi ellátáson és a gyógyszertári vásárlásokon túlmenően finanszírozható belőle például az otthoni gondozás, a gyógyterápiás kezelés és a gyógyterápiás intézet egészségügyi szolgáltatása is.

Mindemellett a teljesség igénye nélkül támogatás igényelhető vak személy részére vásárolt speciális könyvek árára, megváltozott egészségi állapotú személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árára, valamint a lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakításához kapcsolódó és vakvezető kutyával összefüggésben felmerült költségekre is.

Támasz a mindennapi megélhetésben

Az egészségpénztári tag ugyanakkor előre gyűjthet a pénztári önsegélyező megtakarítások segítségével váratlan élethelyzetekre (pl. munkanélküliség), de fedezhetőek innen a beiskolázással kapcsolatos kiadások, felsőoktatás költségei, de akár a lakáshitel-törlesztés, vagy a gyerekvállalással kapcsolatos kiadások is.

Fontos kiemelni, hogy nem csak a pénztártag, hanem hozzátartozói is élhetnek az egészségpénztári megtakarítás által nyújtott lehetőségekkel, így akár az egész család egészséggel összefüggő kiadásai fizethetők az itt gyűjtött, adókedvezménnyel támogatott megtakarításokból.

Milyen megtakarítási formát válasszunk a nyugodt jövőnkért?

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagok befizetéseik után évi 20% adó-visszatérítést igényelhetnek, maximum 150 ezer forint értékben. Az adó-visszatérítéssel kapcsolatos további részletekért látogasson el az ÖPOSZ weboldalára!

 

A cikk az ÖPOSZ támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik