Gazdaság

Siralmas a magyar nyugdíjhozam más országokhoz képest

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Az OECD 2021-re vonatkozó előzetes adatai szerint a koronavírus második évében a nyugdíjalapok vagyona szinte minden vizsgált országban tovább nőtt. Összességében a teljes OECD-övezetben a nyugdíjalapok vagyona dollárban kifejezve 8,2 százalékkal nőtt, míg a 30 másik, OECD-n kívüli adatszolgáltató joghatóságban 1,7 százalékkal emelkedett. Magyarországon 2020-ról 2021-re 5,6 százalékkal nőtt a nyugdíjvagyon, de ezzel csak a sor legvégén kullogunk – írta a Portfolio.hu.

A nyugdíjalapok 2021-ben egy kivétellel pozitív hozamot értek el nominálisan. A nominális hozam az 53 adatszolgáltató ország közül 17-ben meghaladta a 10 százalékot, sőt Litvániában (20,7%), Lengyelországban (25,2%) és Törökországban (22,9%) 20% fölött volt.

Ha a reálhozamokat nézzük, már nem ilyen fényes a kép. Az infláció 2021 decemberére 30 éves csúcsra emelkedett, és az OECD-övezetben elérte a 6,6 százalékot. Ennek ellenére a nyugdíjalapok reálértéken még mindig pozitív befektetési hozamot értek el a 27 OECD-országból 18-ban. Volt pár ország, ahol kiemelkedő, két számjegyű volt a reálhozam (Lengyelország, Finnország, Ausztrália, Costa Rica).  Magyarország a reálhozamnál a rosszul teljesítő országok között volt.Törökország és Csehország után a harmadik legrosszabb hozamok nálunk voltak az OECD-országok közül. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Magyarországon tavaly negatív volt a reálhozam, mínusz 4,66 százalék. 

Ebben a portál szerint szerepet játszhat az is, hogy tavaly Magyarországon 5,1 százalékos infláció volt, emellett a magyar nyugdíjportfóliók részvénykitettsége is elmarad az OECD-átlagtól. Nálunk elsősorban (55 százalékban) államkötvények alkotják a nyugdíjportfoliót

Ajánlott videó

Olvasói sztorik