Varga Jennifer / 24.hu
Gazdaság

Eldőlt, mennyi lesz januártól a minimálbér

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén a feleknek sikerült megállapodniuk arról, hogy mennyi lesz 2023-ban a minimálbér és a garantált bérminimum összege, vagyis mennyivel emelkednek a legalacsonyabb bérek Magyarországon – írja a Portfolio.hu. 

A részleteket Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette egy doorstep sajtótájékoztató keretében:

a minimálbér jövőre 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik.

A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. De ezek az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolja – értékelte a megállapodást Czomba Sándor, aki jelentős általános béremelésre számít a magyar gazdaságban jövőre.

Az MTI érdeklődésére megerősítette: a megállapodásba az is belekerült, hogy 2023-ban a szociális hozzájárulási adó mértéke nem fog növekedni.

Az államtitkár elmondta azt is, a megállapodás tartalmaz egy olyan kitételt, miszerint ha a gazdasági helyzet indokolja és szükségessé teszi, akkor év közben a felek újra leülnek tárgyalni a megállapodott béremelés mértékének esetleges korrekciójáról. Ezt az első félév adatai alapján tudják értékelni.

Korábban megírtuk, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is támogatja, hogy januártól a minimálbér 16, a bérminimum 14 százalékkal emelkedjen.

A tárgyalásokról Czomba Sándor elmondta: azt kérték a partnereiktől a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz időszakban mindenki próbáljon elmenni a falig, mint ahogy a magyar kormány is megteszi. Örömmel nyugtázták, hogy ezt valóban mindenki megtette: a munkavállalói és a munkaadói oldal is – közölte.

Ajánlott videó