Gazdaság

Néhány ezren havi 100 ezer forinttal több nyugdíjat kapnak januártól

Varga Jennifer / 24.HU
Varga Jennifer / 24.HU

Orbán Viktor kedd reggel jelentette be, hogy január elsejétől 15 százalékkal emelkedik a nyugdíj, Gulyás Gergely pedig később jelezte, hogy a 15 százalékos emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik.

Az mfor.hu azt írja, az átlagnyugdíj szintjén ez havi közel 27 ezer forintos többletet fog jelenteni, ezzel pedig az átlag 206 800 forint lesz. A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy az átlag nem teljesen fedi a nyugdíjskála közepét, arra a medián alkalmasabb, melynek összege jelenleg 140 ezer forint körül lehet: ez az az összeg, aminél kevesebbet és többet is pont a nyugdíjasok fele kap.

Ezen a szinten az emelés 21 ezer forintot jelent majd, azaz a nyugdíjasok felénél nem éri el a 21 ezer forintot az emelés összege. 

A portál számításai szerint 100 ezer forintos nyugdíjnál az emelés havi szinten 15 ezer forint pluszt jelent majd, egymillió forintos nyugdíjnál pedig havi 150 ezer forintot, vagyis az egyhavi emelés más valakinek a teljes egyhavi ellátásával egyenlő. Hozzá kell tenni, hogy ilyen magas nyugdíjban nagyon kevesen részesülnek, nagyjából négy-tíz főről lehet szó.

Az mfor.hu megjegyzi, hogy már 690 ezer forintos nyugdíj esetén is több mint 10 ezer forintot (pontosan 103 500 forintot) jelent majd az emelés, ez már egy nagyobb réteget érint, a becsléseik szerint nagyjából háromezren kaphatnak 100 ezer forintos emelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik