Gazdaság

Minden dolgozónak felmondtak a hajdúböszörményi Tungsram-gyárban

Minden dolgozónak felmondtak a Tungsram hajdúböszörményi üzemében, a munkavállalók 90 százaléka elfogadta, hogy közös megegyezéssel el tudjanak menni – tudta meg a Magyar Hang Elek Zoltántól, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnökétől.

A lap felidézi, hogy miután az állami Eximbank novemberben elutasította a cég második csődegyezségi ajánlatát is, elkezdődött a Tungsram felszámolása. Ennek következtében országszerte 750 dolgozót érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be a cégnék, amelyet korábban stratégiai partnerének fogadott a kormány. A Tungsram Újpesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen folytatott termelést.

Elek Zoltán a Magyar Hangnak hozzátette, hogy a gyárban ezen a héten még dolgoznak, aztán három hetes leállás jön, majd az év elejétől január 13-ig lesz még munka a nagyjából 90 dolgozónak. A végkielégítést megkapják, annak kifizetése folyamatos, és sokakat hathavi végkielégítés is megillet.

A munkavállalók a történtek ellenére reménykednek, hogy az üzem nem zár be végleg, és más munkáltatónál, más szerződéssel, de maradhatnak a gyárban és a szakszervezeti elnök szerint vannak érdeklődők. „A huzalgyártásban máig folyamatos a gyártás, és érkeznek megrendelések. Ha valaki ebben a tevékenységben üzletileg fantáziát látna, hosszútávon is alapozhatna a dolgozókra” – mondta Elek. Ezért is várják, hogy kijelöljenek egy felszámolóbiztost, konkrétrumot azonban nem tudnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik