Gazdaság

Bolond likból bolond szél – Matolcsy értékelését értékelte az MNB volt alelnöke

FÜLÖP DÁNIEL / 24.HU
FÜLÖP DÁNIEL / 24.HU
Király Júlia szerint ezt a befektetők is tudják. Megnyugtatott mindenkit, nem kell félteni a megtakarításokat, az is csak egy szakmai baki volt.

Matolcsy György egy vizionárius ember, olyan, akinek a víziói a tisztánlátását teljesen elhomályosítják, a befektetői kör pedig tudja, hogy bolond likból bolond szél fúj – mondta a Klubrádióban Király Júlia. Szerinte a jegybank elnökének megszólalása, bírálata sem érdekes és ez sem újdonság, már évek óta így van – tette hozzá a közgazdász, aki Matolcsy György 2013-as érkezéséig, hat évig volt az MNB alelnöke. Király Júlia a bizottsági meghallgatásán elmondottakat „fölöttébb ostobának”, teljesen érdektelennek nevezte, amit szerinte a piac reakciója is igazolt, hiszen nem történt semmi különös. A befektetők már helyén kezelik Matolcsy megszólalásait.

A mai magyar jegybankelnök mondatait az írói munkássága részének kell tekinteni, és ez rendkívül szomorú helyzet

– fogalmazott. A közgazdász a kormány gazdaságpolitikájának erőteljesen bírálatát azzal magyarázta, hogy az MNB-elnök nem szereti egykori beosztottját, Nagy Márton gazdasági minisztert, nem tetszik neki, hogy már közelebb áll Orbán Viktor kormányfőhöz, mint ő.

Szerinte a Magyar Nemzeti Bank elnöke helyett sokkal inkább arra érdemes figyelni, amit alelnökei vagy ügyvezető igazgatói mondanak. Felidézte, Matolcsy György az intézmény monetáris politikáját indokló tájékoztatókon, beszélgetéseken sem nagyon jelenik meg, legutóbb szeptemberben bejelentette az alapkamat emelésének végét, ősz eleje óta mégis 18 százalékra nőtt az irányadó kamat, ami Mozambikban, Ghánában magasabb, de Angolában alacsonyabb.

Ironikusan hozzátette, megérti, hogy a jegybankelnök úgy érzi, ezzel a pitiáner aprósággal nem kell foglalkoznia, ezért Virág Barnabás alelnök reagál az olyan kérdésekre, amelyek azt firtatják, a kormány különböző lépései (kamat, ársapka) miként befolyásolják a jegybank működését. Lehetne téma, hogy az MNB-stáb hogyan dolgozott, milyen külső beavatkozások alakították a munkáját, miként tud megbirkózni az Európában immár rekorder magyar inflációval, de a Matolcsy György körüli zűrzavar elvonja a figyelmet a lényeges kérdésekről,

Király Júlia szerint szakmai baki volt, Matolcsy rosszul fogalmazott, amikor a magyar családok megtakarításáról beszélt, de nem azt mondta, hogy rátennék a kezüket az emberek pénzére, ezt nem is kellett volna így értenie senkinek. Felhívta a figyelmet Surányi György volt jegybankelnök cikkére, melyben egyrészt levezette, miért volt butaság, amit Matolcsy mondott, de azt is, hogy nem kell senkinek félni a betétek elvételétől. Király Júlia végül jelezte, Matolcsy György megszólalásainál sokkal érdekesebbnek tartja fia, Matolcsy Ádám meggazdagodását.

Kapcsolódó
Matolcsyék kiherélték a jegybanki alapkamatot, ám ez csak az egyik szög a forint koporsójában
Hogyan csúszott az argentin peso és a török líra társaságába a magyar forint?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik