Gazdaság

Babaváró hitel: aki biztosra akar menni, annak már csak ez a hét maradt az igénylésre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hiába jelentette be a kormány a babaváró támogatás meghosszabbítását 2023-ra, jogszabály hónapok óta nem született róla, ezért a bankok már elkezdték a visszaszámlálást, hogy beleférjenek a 10 munkanapos elbírálási határidőbe – írja a bank360.hu.

Legutóbb novemberben hangzott el az a Kormányinfón, hogy a családtámogatásokról december elején dönthet a kormány, amely jövőre sem akar kevesebbet költeni ezekre, mint az idén. Mindaddig azonban, amíg nincs jogszabály a hosszabbításról, a bankok kénytelenek az alapján babaváró hitelt adni, hogy erre csak december 31-ig van mód. Az előírás szerint maximum 10 munkanap alatt el kell bírálniuk a hiteligénylést, ezért már elkezdtek visszaszámolni, hogy biztosan beleférjenek a határidőbe.

Van is már olyan bank, amely azt közölte a partnereivel, hogy december 16. után nem tudnak új igénylést befogadni. 

Az OTP Bank a 10 munkanapos előíráshoz igazodva azt jelzi weboldalán, hogy a december 15-ét követően benyújtott babaváró kölcsön igénylések esetén nem tudják garantálni a szerződéskötést.

A bank360.hu oldalán megjegyzik, hogy természetesen bármelyik pillanatban kijöhet az a rendelet, amiben végül a júliusi bejelentésnek megfelelően meghosszabbítják a babaváró támogatást 2023-ra, de még annak is érdemes lehet inkább még decemberben felvenni a hitelt, aki ebben bízik. Azt ugyanis nem mondta a kormány, hogy a folytatás egyben a jelenlegi feltételek megtartását is jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik