Gazdaság

Ha figyel, kamatadó-mentességgel és állami támogatással fejelheti meg a megtakarításait

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nem csak az egészségpénztári és a nyugdíjcélú megtakarításoknál érdemes odafigyelni az év végére, amelyekhez 20 százalékos szja-visszatérítés jár, és minden évben extra hozamra lehet szert tenni velük. Akinek tartós befektetési számlája van, illetve babakötvényben takarékoskodik a gyermeke számára, azoknak is van év végi tippünk, hogy minél többet lehessen kihozni a befektetésekből.

Tartós befektetési számla (TBSZ)

A TBSZ-re nem a személyi jövedelemadónkból kaphatunk vissza adóvisszatérítést, hanem azon nyerhetünk, hogy 5 naptári év után nem kell kamatadót (valójában a kamat utáni személyi jövedelemadót) fizetni. Itt a megtakarítás tehát 5 év múlva jelentkezik, viszont minden évben csak december 31-ig lehet befizetni, utána – a következő évtől – már nem lehet hozzátenni. Így kapcsolódik ez a lehetőség az év végi befizetési hajrához. A jövő évben ismét lehet TBSZ-t nyitni és azon takarékoskodni, azonban annak majd 2024. január 1-jétől indul az 5 éves időtartama, így aki decemberben félretesz, az nyer egy évet ahhoz képest, aki csak januárban.

A TBSZ-re a nyitás évében bármikor bármennyit be lehet fizetni, akár az év utolsó munkanapján is. Utána viszont 5 évig nem nyúlhatunk hozzá. A hatodik év elejétől kamatadómentesen felvehetjük a számlán összegyűlt pénzt. A kamatadó mértéke a kamat 15 százaléka – a befizetett tőkét tehát semmilyen formában nem érinti –, de mivel ezt egyik évben sem kell befizetni, ezért kamatos kamattal számolhatunk, hiszen a kamatadót egyik évben sem vonja el az állam – magyarázta a BiztosDöntés.hu szakértője, Gergely Péter.

Ha mégis hozzányúlunk a pénzhez – részkivét nem lehetséges, a teljes összeget ki kell venni – az első három évben kivéve a teljes kamatadót meg kell fizetni. A negyedik és ötödik évben 15 helyett 10 százalékos kamatadó fizetendő.

Babakötvény

A babakötvénynél szintén van egy év végi határidő, amihez igazodni érdemes. A naptári évi befizetésekre az állam ugyanis 10 százalékos állami támogatást ad vissza, amit a babakötvényszámlán írnak jóvá. Ennek a 10 százalékos állami támogatásnak a felső határa évente 12 000 forint, azaz 120 000 forintos (havi átlag 10 000 forintos) éves befizetés után már nem nő tovább.

A babakötvény egy olyan speciális befektetés, amelybe gyermeküknek helyezhetnek el pénzt a szülők, melyet aztán a gyermek 18 éves korában vehet fel.

A babakötvény egy nagyon előnyös befektetés, hiszen – ha a Magyar Államkincstárnál vezetik a babakötvény mögötti Start-számlát, akkor – olyan befektetésbe helyezik a pénzt a szülők a gyermeküknek, amely más módon nem érhető el. Ez egy speciális állampapír, mely évente az infláció felett 3 százalékkal kamatozik, ráadásul kamatadómentesen. A gyermek 18 éves korában teljesen adómentesen veheti fel ezt a pénzt és bármire fordíthatja.

A babakötvényprogram része még egy kezdő 42 500 forintos állami támogatás is, mellyel az állam megnyitja a letéti számlát. Ez még nem a Start-számla, de ha a szülők megnyitják a Start-számlát, ez az összeg átkerül rá. A babakötvényben nincs előírva semmilyen havi kötelező befizetés. A kincstári Start-számla vezetése díjmentes.

Kimaxolva

Ahogy előző cikkünkben is írtuk, akik az év utolsó hónapjában plusz pénzt, év végi jutalmat, prémiumot, 13. havi fizetést kapnak, azok felhasználhatják ezeket a pénzeket az adójóváírást biztosító, különböző önkéntes pénztári befizetéseknél, hogy minél közelebb kerüljenek a lehetséges 280 ezer forintos adóvisszatérítés kimaxolásához. Ehhez jöhet még hozzá a babakötvény 12 ezer forintos állami támogatása, amivel évi 292 ezer forintra hízhat az az összeg, amit az államtól kaphatunk ezen adóoptimalizációs befektetésekkel.

Plusz hozzájöhet még 5 év múlva a TBSZ kamatadó-mentessége, ami nem a befizetett összeggel, hanem annak az 5 év során megszerzett kamataival arányos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik