Gazdaság

17 százalékkal emelkedhet a minimálbér, 300 ezer fölé nőhet a szakmunkás bérminimum

Koszticsák Szilárd / 24.hu
Koszticsák Szilárd / 24.hu

Új javaslat került az asztalra az érdekképviseletek és a munkáltatók közötti tárgyalásokon: akár 17 százalékkal emelkedhet a minimálbér, a garantált bérminimum pedig két lépcsőben emelkedhetne: januárban 12-13 százalékkal, júliusban egy további emeléssel 300 ezer forint fölé nőne a napi.hu értesülései szerint.

Ha mindez megvalósulna, akkor a minimálbér bruttó 200 ezerről 235 ezer forintra nőne, a garantált bérminimum 260 ezerről januártól 293,8 forintra emelkedne, ami júliustól már elérné a 301 ezer forintot.

A bértárgyalásokon eddig arról próbáltak megegyezni a felek, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal emelkedjen januártól. A munkáltatók ugyanakkor visszavonulót fújtak a megállapodástól azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban világossá tette, hogy nincs lehetőség jövőre a járulékok további mérséklésére – emlékeztetett a napi.hu.

(A borítóképen a 2021-es minimálbér-emelésről szóló megállapodást írják alá a felek: Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke, Mészáros Melinda, a Liga szakszervezetek elnöke, Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke és Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik