Gazdaság europoli

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban pénteken.

A tárcavezető az MTI tudósítása szerint kiemelte: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy még decemberben megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap forrásainak folyósításához szükséges megállapodásokat.

Kifejtette: az uniós pénzeknek két része van, egyrészt a „hagyományos” kohéziós pénzek, és a tárgyalások jelenlegi állása azt mutatja, hogy az összes operatív program le van zárva, már csak a politikai jóváhagyás kell. Remélhetőleg még decemberben lesz megállapodás az Európai Bizottsággal erről – tette hozzá.

Közölte: a források másik része az EU helyreállítási alapjához kötődik, ennek célja, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból kilábalást ösztönözze. Ebben van nem visszatérítendő támogatás és kedvező kamatozású hitel, utóbbi esetleges felvételéről a kormány később dönt, magyarázta Navracsics Tibor.

Kapcsolódó
Navracsics Tibor: Nem volt jó politikai döntés kilépni az Európai Néppártból
Mekkora a távolság az ügyintézőnek adott virág és Mészáros Lőrinc között? Mitől lehet kevésbé korrupt az ország? Honnan lesz pénz a pedagógusok béremelésére? Európaibb párt-e a KDNP, mint a Fidesz? Interjú az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterrel.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik