Gazdaság

A Mi Hazánk feljelenti a Molt és a kormányt

Kezdeményezi, hogy az árdrágítás kerüljön vissza a Büntető törvénykönyvbe.

Miután a kormány adót emelt a Molnál, Orbán Viktor kormányfő azonnal felkereste a magyar olajvállalatot (a képen), a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra pedig Facebook-oldalán közölte, feljelentést tesznek mindazzal kapcsolatban, ami a benzinkutakon történt, illetve kezdeményezik, hogy az árdrágítás kerüljön vissza a Büntető törvénykönyvbe.

A Mi Hazánk feljelenti a Molt és kormány illetékeseit, mert úgy véli, mesterségesen vonták el az árut, hajtották fel az árakat. Az 1920-as árdrágításról szóló jogszabályt azért hoznák vissze, mert a helyzet hasonló ahhoz, mint a világháború után, amikor a gazdasági válságot az oligarchák nyerészkedésre akarták felhasználni.

A Mi Hazánk Mozgalom vezetője, Toroczkai László ennél némileg részletesebb magyarázatot adott egy TikTok-videóban, amit a Blikk szúrt ki. A képviselő szerint az elmúlt év arról szólt, hogy a Mol – amelyben az államnak is van részesedése – monopolhelyzetével visszaélve lassan elkezdte kiszorítani a kis benzinkutakat a magyar piacról.

A Mol tulajdonában lévő horvátországi, szlovákiai vagy szerbiai kutakon nem volt olyan üzemanyag-elvonás, mint Magyarországon

– jelentette ki Toroczkai, aki szerint az üzemanyaghiányt mesterségesen állították elő.

@toroczkai.laszlo

Feljelentjük a MOL-t! #benzinár #toroczkai #mihazank

♬ eredeti hang – Toroczkai László

Korábban Boros Imre közgazdász több kormánypárti médiumban is a Mol Nyrt. felelősségéről, arról beszélt, hogy a multinacionális cég nyilvánvalóan árat akart emelni, el akarta töröltetni a 480 forintos ársapkát, ezért volt az üzemanyaghiány is. A történtek után szerinte szigorú állami irányítás alá kellene venni a Molt, amely annak dacára erőltette az áremelést, hogy az általa feldolgozott nyersolaj ára nem nőtt, hanem csökkent.

Kapcsolódó
Politikai okból vezették ki az ársapkát, pedig jól járt vele az állam és a Mol
Nem a többlet bevételek bűvöletében, hanem a dühös választópolgároktól való félelmében törölhette el a kormány az ársapkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik