Gazdaság

A 20-as szám körül forog a világ a Váci úton – hamarosan ez lesz az ország egyik legnagyobb irodaháza

GTC
GTC
Húsz százalékos energiamegtakarítás a cél a három év alatt teljes körű modernizáción áteső csaknem 20 éves Centerpoint irodaházban.

A Centerpoint irodakomlexum a Váci út egyik jellegzetes épületegyüttese. Aki az Árpád-híd pesti oldalán jár az biztos tudja, melyik ingatlanról is van szó. Nemcsak az emblematikus külseje miatt (az első két irodaház tervezője a Zoboki Építésziroda volt), hanem a lassan 20 éves múltja miatt is.

Ez nem tűnik olyan soknak, de időközben rengeteget változtak a körülmények. Ispánki Nikoletta, az irodaházakat tulajdonló GTC Magyarország kereskedelmi igazgatója minapi sajtótájékoztatójukon mutatta be ezt a változást.

Az 1990-es évektől rengeteget módosultak a bérlői trendek és igények: mind az irodaházakkal szemben támasztott elvárások, mind a szolgáltatási igények. Míg például az 1990-es években a vállalatot reprezentáló elegáns épületekre volt szükség különálló irodákkal, addig szépen lassan egyre nagyobb igény lett az úgynevezett open space irodákra: a rugalmas (például shared desk) megoldásokra, a környezettudatosságra, valamint a közösségi terekre. Aztán hirtelen jött a koronavírus-járvány – az otthoni- és hibrid munkavégzéssel, a területek csökkentésével és a rugalmasabb szerződési feltételekkel –, majd mára az energiaválság, mikor a költségek csökkentése és az energiahatékonyság iránti igény került a középpontba.

Az elmúlt pár év nehéz időszak az irodaház-tulajdonosoknak. Ha jön egy új trend, ahhoz rögtön alkalmazkodnia kell, de „az igazán bátor ingatlanfejlesztő akkor kezd fejlesztésbe, mikor válság van, mert pont addigra fejezi be, mire véget ér a válság” – osztotta meg filozófiáját Gárdai János, a GTC Csoport regionális operatív igazgatója.

Amivel összecseng az a viszonylag friss hír a GTC háza tájáról, hogy nemrégiben elkezdődött a komplexum harmadik fázisának, vagyis irodaházának építkezése is. Az épületet a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezte.

Ezzel a Centerpoint a Váci út legnagyobb irodakomplexumává válik a több mint 75 ezer négyzetméter bérbe adható területtel.

E két okból, vagyis a 20 év és a harmadik fázis elindulása miatt döntött úgy az épület tulajdonosa, a GTC Magyarország, hogy a meglévő irodaházat teljesen felújítja: már csak azért is, hogy a három épületnek azonos legyen a műszaki színvonala, ezzel kiegészítsék egymást. Ha pedig új bérlői igény jelentkezik, akkor egy hatalmas irodaszintet lehessen kialakítani.

Csiki László, a GTC Magyarország ingatlan- és vagyonkezelési műszaki vezetője beszélt ennek a részleteiről miközben körbevezetett az épületben. Látjuk a Centerpointban az átmenetet a régi és az új között: vannak még régiek, de már majdnem kész és teljesen kész részek is.

A felújítás gondolata közel három éve vetődött fel, ekkor állapodtak meg a Centerpoint legnagyobb bérlőjével, az ExxonMobillal, hogy átköltöznek a GTC egy másik, nemrégiben átadott épületébe, a Pillar irodaházba. Ekkor döntöttek a felújítás mellett a 30 éves cégnél, ahol az elmúlt 10 hónapban óriási változások történtek: még inkább teret nyert az ügyfél-, bérlő-, épület- és csapatközpontú szemlélet. A felújítás középpontjába „az energiahatékonyság, az energiamix megfelelő megválasztása, illetve az energiafelhasználás optimalizálása” került.

GTC

„A teljes vizsgálat azzal kezdődött, hogy a pincétől a padlásig szó szerint az utolsó csavarig végignéztük az épületet” – mondta Csiki, aki a körbevezetés közben egy korábbi ExxonMobil konyhánál hozzátette: „Ha kiöregedett egy épület, akkor nem az a jó megoldás, hogy porig romboljuk és újraépítjük, hanem ami menthető, azt megtartjuk, amin kéne javítani, azt újítjuk föl”.

A fentiek okán, illetve az igények, a lehetőségek és a tervezési előírások szempontjai alapján a nagy volumenű felújítások mellett döntöttek. A komplett hűtési-fűtési rendszert és a működését modernizálják. Ez azért is volt fontos, mert a nyári hűtés és a téli fűtés adja az energiafogyasztás 60 százalékát. Így egy új, elektromos árammal működő folyadékhűtőt telepítettek a tetőre, aminek a nyári hűtés a feladata a korábbinál kisebb fogyasztással és sokkal rugalmasabb technikával (már nem csak ki- és bekapcsolni, hanem szabályozni is lehet a teljesítményét). Ezt egészíti ki egy szintén a tetőre telepített és árammal működő szabadhűtő.

GTC

Az irodaház tetején és pincéjében található korábbi szivattyúkat folyamatosan cserélik elektromos árammal működő frekvenciaváltós szivattyúkra. Feladatuk, hogy a fűtési és hűtési berendezésekben áramló vizet keringtetik a bérlői és a közös területeken található (a radiátorokhoz hasonló) fan-coil berendezésekben, amelyeket szintén folyamatosan cserélnek le korszerűbbekre.

Elhatározták, hogy bevezetik az épületbe a távhőt. Ez ma nem tűnne jó ötletnek a távhőárak elszállása miatt, de itt is a rugalmasság a fő szempont. Ha kész lesz, az árak alapján akár napi szinten is tudnak majd választani, hogy távhőt vagy gázt használnak. Emellett előnye még, hogy kevesebb meghibásodás jellemzi, mint a gázüzeműt, valamint alacsonyabbak a karbantartási és javítási költségei.

GTC

Az összes bérlemény hőmennyiségmérővel és almérőrendszerrel lesz ellátva, vagyis a bérlő annyit fog fizetni, amennyit fogyaszt és ezt folyamatosan figyelemmel is tudja kísérni. Azaz spórolni is tud, hiszen saját maga tudja meghatározni a hőmérsékletet.

Összességében egy szabályozhatóbb és rugalmasabb hűtési és fűtési rendszer jött létre.

De nem csak ezt érintik a felújítások. Teljesen megújul és LED-lámpákra cserélik le az épület külső és belső világítását, amivel kisebb lesz a villamosenergia-fogyasztás, és hosszabb élettartamuk miatt cseréjükre is ritkábban lesz szükség.

A felvonókat is lecserélik a KONE jelenlegi legmodernebb okosliftjeire. Nemcsak csendesebb és gyorsabb a négy-négy új lift, hanem nagy előnye, hogy kommunikálnak egymással, a leghatékonyabban oldva meg a személyszállítást. Ráadásul a felvonók a korábbiaknál éves szinten 25 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, részben azzal, hogy a fékezéskor visszatáplálják a mozgási energiát.

GTC

Mindezzel három év alatt 20 százalékkal nő az irodaház energia-megtakarítása. Ez az üzemeltetési költségekre vetítve közel egy euróra jön ki. Ami nemcsak a környezettudatosság miatt fontos, hanem mert így a bérlőknek is költségmegtakarítást jelent.

A Centerpoint teljes körű energetikai felújításának köszönhetően szintet lép az épület LEED-minősítése, ennek megszerzése folyamatban van. Az épület energiaszükségletét tekintve CC az épület minősítése, ami egy jó zöld minősítés, a fogyasztásban a BB a megcélzott terv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik