Gazdaság

Magyarországon is lezárnák a vágóhidak korszakát a vegánok

A vegán gasztronómia segítségével próbálják a növénytermesztés felé fordítani a mezőgazdaságot a magyar vegánok és az állatvédők, akik a vágóhidak korszakának vége (End of the Slaughter Age) néven meghirdetett európai kezdeményezést terjesztették ki Magyarországra.

A növény alapú étkezés erőszakmentes, csendes és vértelen, egészségügyi, ökológiai forradalmát hozhatja el az a kezdeményezés, amely a jelenlegihez képest jelentős többlettámogatást biztosítana az európai, köztük a magyar gazdáknak a növénytermesztésre, és kevesebbet az állattenyésztésre

– mondta Püspöki Zsolt, a Magyar Vegán Egyesület alelnöke a 24.hu-nak.

A szervezet a Szurkolók az állatokért mozgalom, a Noé Állatotthon, és a Macskaárvaház Alapítvány közreműködésével kisfilmet is készített a mozgalom céljairól.

Püspöki szerint ugyanis tudatosítani kell, hogy nemcsak a kutyák és a macskák, hanem minden más érző lény felesleges meggyilkolása és szenvedése valójában állatkínzás, ő ezért utasítja el az állatok kihasználását. A szervezet vezetője szerint rengeteg tanulásra és felvilágosító kampányra van szükség ahhoz, hogy legalább az állatvédelem iránt fogékony emberek magukévá tegyék a mozgalom céljait, pedig szerinte már ma is világosan látszik, hogy az európai és a hazai mezőgazdaság is profitálhatna abból, ha állattenyésztés és vágóhidak helyett, az egyre népszerűbb növényi alapú ételek alapanyagainak termelésére állna át a mezőgazdaság.

A vegánok szerint sokkal nagyobb támogatás illetné az európai, és természetesen a hazai növénytermesztő gazdákat, ahelyett, hogy a folyamatos járványokkal és egyre nagyobb közegészségügyi kockázatokkal járó nagyüzemi állattartást finanszíroznák.

Ajánlott videó