Gazdaság

Spórolni kényszerülnek a pékek, így megállhat a pékáruk drágulása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tavaly októberben átlagosan 417 forintba került egy kiló fehér kenyér és 360 forintba a kilós félbarna. Idén októberre 727 és 673 forintra változott az árszintjük a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A fehér kenyérnél 74,3 százalékos volt a drágulás, a félbarnánál pedig 87 százalékos. Ez mára magasabb lehet, hiszen novemberben is tovább nőttek az árak – írta a Haszon.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József szerint az elmúlt egy évben a péktermékeknél tapasztalható rendkívüli áremelkedés leginkább azzal magyarázható, hogy háromszorosára drágult a liszt, megugrottak a logisztikai- és az energiaköltségek, valamint emelkedtek a munkabérek, miközben munkaerőhiány is sújtja az ágazatot. A VG információi szerint a sütőipar alapanyagköltségei 130-150 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, az energiaköltségeik pedig a 10-11-szeresükre nőttek.

Mostanra már a lakossági fogyasztás érezhetően csökkent, a jövő év elején pedig akár 10-15 százalékos kereslet-visszaesés is várható. Emiatt újabb áremeléseket nem igazán tudnak meglépni a pékek, mert az tovább növelné a keresletcsökkenést. Úgy tűnik, nem maradt más lehetősége a sütőipari cégeknek, mint a spórolás.

Vissza kell térni a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz, éjszaka kell dolgozni, már csak azért is, mert az éjszakai áram olcsóbb

– vélekedett a lap által megkérdezett Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. vezetője, aki egyben a Pékszövetség alelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik