Gazdaság

Áremelkedés van a műfenyő-piacon

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az idei infláció a műfenyőket sem kímélte, 30-40 százalékkal emelkedtek az árak, így a tavalyi évhez képest már csak elvétve találni a legkelendőbb méretek közül 10 ezer forint alatti árfekvésű műfenyőt – írta a pénzcentrum.hu az eMag tájékoztatása alapján. A kínálatban megtalálhatóak a kedvező árú kompakt, asztali műfenyők és a több százezer forintos típusok is, amelyek között akár 3 méter magas műfenyők is elérhetők.

Az utóbbi években náluk a legkelendőbb méret a 180 centiméter magas műfenyő, amelyet a 210 centiméteres, illetve a 120 centiméter magas modellek követnek az eladott darabszám alapján. Árkategóriát tekintve a bruttó 10-15 ezer forint közötti árú termékek a legkelendőbbek, ezeket követik a 25 ezer forintnál olcsóbbak.

A Praktiker tapasztalatai szerint 15-16 százalékos áremelkedés van a műfenyő-piacon. Náluk már november elejétől az utolsó pillanatig elég jelentős kereslet tapasztalható a termékek iránt. Az adatokból az látszik, hogy a legtöbben a 48-50. hét között vásárolják meg a műfenyőket. A Praktiker kínálatában a legdrágább egy 240 cm-es, beépített LED-es műfenyő, melynek ára 181 990 forint.

– Sajnos az alapanyagok és a szállítmányozás drágulása miatt a termékek árai emelkedtek, de továbbra is törekszünk arra, hogy elérhető áron kínáljuk vásárlóink számára a fenyőket – írta a Pénzcentrumnak a Tesco. Az áruházlánc hozzátette, hogy az utóbbi években a változó vásárlói szokásokkal összhangban megváltak az olcsóbb, gyengébb minőségű fáktól.

Ami a rendes fenyőfákat illeti, az egyik legnagyobb hazai kertészet, az Oázis ügyvezetője szerint az idén az import fenyők körülbelül 30 százalékkal meg fognak drágulni, bár nem annyira méterenként, mint inkább darabárban mérik már a fenyőt az árusok. Boross Dávid úgy gondolja, hogy 7-10 ezer forint körül fog alakulni az átlagár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik