Gazdaság

Új határidőt adott az új rezsiárakra Orbán Viktor

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet hatályba is lépett.

A kormány úgy döntött, hogy júliusi rendeletétől eltérő módon kell az egyetemes szolgáltatás árszabásait meghatározni. Az eredeti verzió szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal december 31-e után a lakossági piaci árat, illetve  a versenypiaci költségeket tükröző árat negyedévre az egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőző adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül határozta volna meg.

Az Orbán Viktor által aláírt módosítás után ez úgy változik, hogy a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakra vonatkozó ár  megállapításakor a hivatal a lakossági piaci árat és a versenypiaci árat

az egyetemes szolgáltató által 2022. december 9. napjáig tett adatszolgáltatás alapján, annak megtételét követő legfeljebb 5 munkanapon belül határozza meg.

A Portfolio szerint így hamarabb, legkésőbb december 16-ig kiderül, hogyan változik január elsejétől a gáz és az áram ára. A portál elemzése szerint október végéig ugyan nagyot esett a tőzsdei gázár, ám az állami gázszolgáltató veszteségei miatt vélhetően hiábavaló a rezsiszabályok enyhítésében reménykedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik