Gazdaság

Lejtőre került a forint, hatott az EU-s szigor

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A forint vergődése csütörtökön tovább folytatódott, miután szerdán megint 410 közelébe gyengült, azt követően, hogy az Európai Bizottság komoly feltételekkel hagyta jóvá a magyar uniós források folyósítását.  Várhatóan a következő hónapokban a magyar vállalások teljesítésére figyel majd elsősorban a piac, vagyis nem lélegezhetünk fel.

Csütörtök reggel még erősödéssel kezdte a napot a hazai deviza: az euró jegyzése 408,97 forintra csökkent reggel hét órára a 12 órával korábbi 409,44 forintról.

Napközben aztán megindult a gyengülés: délután kettő óra után pedig már 413 körül jár az euróval szemben a bankközi piacon. A figyelemre méltó esés ezután megállt, fél négy magasságában pedig már 412 forint körül állt az euró kurzusa.

Mire esett ma a forint?

A portfolio.hu szerint a magyar deviza csütörtöki botladozása mögött alapvetően két okot lehet felfedezni:

  • A szerdai bizottsági bejelentés után a befektetők egy része komoly megvalósítási kockázatot érzékel, vagyis reális veszélynek tartja azt, hogy a kormány nem hajtja majd végre az uniós források folyósításához megszabott feltételeket, így a gyakorlatban alig változik valami.
  • Napok óta megint emelkedik a földgáz világpiaci ára, ma már 150 euró felett jár, miközben néhány hete 100 euró alatt is volt. Ez pedig a fizetési mérlegen és a külkereskedelmi egyenlegen keresztül negatív a magyar gazdaság szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik