Gazdaság

Nagy Márton „leteremtette” a magyar biztosítókat, állami beavatkozás jöhet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Nem tartja megfelelőnek a biztosítási szektor működését a kormány, ezért számos beavatkozást tervez. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter „leteremtette” a biztosítókat, szerinte nincs megfelelő verseny, ezért az állam átmenetileg további részesedéseket szerezne. Szabályozói oldalon elsőként a lakásbiztosításoknál lépnének – írja az Azénpénzem.hu.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) csütörtöki konferenciáján a miniszter arról beszélt, hogy a bankszektornál kevesebb figyelmet kapott eddig a biztosítási szektor, de ez változni fog, mert stratégiai ágazatról van szó.

Több egyeztetés lesz, a piacnak ez jobb állapotot fog eredményezni és az ügyfelek jobban járnak. A biztosítói szektor többet fog dolgozni a tárcával – idézi a portál a minisztert.

Az idei harmadik negyedévig a lakosság megtakarításai növekedtek, azonban a felhalmozás megállt. A plusz megtakarítások azonban nem a biztosítói szektorba áramlottak, hanem befektetési jegyekbe és készpénzben, betétben maradtak, ami elinflálódást, vagyonvesztést jelent. A készpénz egy zombimegtakarítás, nem megy át semmilyen rendszeren keresztül, ezért a kormány folyamatosan foglalkozik a kérdéssel.

Maga a biztosítási szektor stabil, de elkényelmesedett – mondta a miniszter. A nominális növekedés ellenére a biztosítási megtakarítások arányában csökkennek. Az aktív népességre nagyjából fejenként három szerződés esik, ami nemzetközi szinten alacsony. A piaci koncentráció is alacsony, sok a piaci szereplő. „Olyat nem fogok mondani, hogy öt nagy biztosító kell, mert ez még nem forrott ki bennem” – mondta utalva arra, hogy évekkel korábban arról beszélt, hogy öt nagybankot szeretne látni a piacon.

A magyar tulajdon növekedését az Union és az Aegon 45 százalékának megvásárlásával örvendetesnek látja, de ezen túlmenően is az állam be fog lépni a piacra. Nem tartósan kíván megjelenni, de a konszolidációt kívánja elősegíteni, ahogy például a bankszektor esetében a Magyar Bankholdinggal tette.

Hol akarnak beavatkozni?

A biztosítói szektor stratégiai szektor – közölte Nagy Márton – ami nagyobb figyelmet érdemel. Sokkal aktívabb beavatkozási folyamatra lehet számítani. Ez négy területet fog kiemelten érinteni: az öngondoskodást, az egészségbiztosítást, a lakásbiztosításokat és az agrárbiztosítást. Az MFO (minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás) nem tudott olyan áttörést hozni, mint a fogyasztóbarát lakáshitel, ezen a területen szabályozó beavatkozások lesznek, mint ahogy az aszálykárok is megmutatták, hogy az agrárbiztosításoknál is lépésekre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik