Gazdaság

Megállapodást kötött a magyar és a román energetikai szabályozó hatóság

Az energiaválság kezelése és az ellátásbiztonság elősegítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a román Nemzeti Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) – olvasható a MEKH honlapján.

A közlemény szerint az energiakrízisre tekintettel az elmúlt hónapokban jelentősen felértékelődött az ellátásbiztonság iránti igény, és megnőtt az ezt szolgáló nemzetközi együttműködések jelentősége. A magyar és a román regulátorok közti, a válsághelyzet hatékonyabb kezelését és az ellátásbiztonságunk erősítését célzó együttműködési megállapodást a MEKH nevében Horváth Péter János elnök, az ANRE képviseletében Dumitru Chiriță elnök írta alá.

A MEKH és az ANRE közötti kétoldalú kapcsolat szomszédos országok független energetikai szabályozó hatóságaihoz méltó módon eddig is szoros és közvetlen volt, ugyanakkor a felek az energiakrízis okozta kihívásra tekintettel indokoltnak látták az együttműködés formális megerősítését – írták.

A megállapodás általános keretet biztosít a két fél közötti bilaterális tárgyalásokra, a hatóságok által szabályozott energetikai területeken zajló tapasztalatcserére, illetve a folyamatosan fejlődő uniós jogi keretek terén szerzett ismereteik és a kapcsolódó jó gyakorlatok kölcsönös megosztására.

Ajánlott videó