Marcin Bielecki / MTI / EPA-PAP
Gazdaság

Katar cseppfolyósított földgáz szállításáról állapodott meg Németországgal

Katar cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról állapodott meg Németországgal– jelentette be Szaad Serída al-Kaabi katari energiaügyi miniszter kedden Dohában. A Perzsa-öböl mentén fekvő ország 2026-tól évente akár kétmillió tonna LNG-t szállíthat Németországnak. A megállapodás legalább tizenöt évre szól – írja az MTI.
Katar a Conoco Phillips amerikai vállalatnak adja el a gázt, amely elszállítja Rász Laffánból a Németország északi részén található Brunsbüttel kikötőjéig.

Kaabi elmondta, hogy további gázszállítási tárgyalások zajlanak Katar és német vállalatok között. Németország egyebek mellett hajón szállított LNG-vel igyekszik kiváltani az orosz vezetékes gázt, és hét terminált épít cseppfolyósított földgáz importálásához. A tervek szerint 2023 végére valamennyi üzembe áll majd. Kapacitásuk együttvéve meghaladhatja az évi 30 milliárd köbmétert. Ez nagyjából a fele annak a mennyiségnek, amely az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti utolsó évben, 2021-ben érkezett az Északi Áramlat-1 földgázvezetéken Oroszországból.

Katar a világ egyik legnagyobb LNG-exportőre. Oroszország és Irán után az emírség rendelkezik a legnagyobb gáztartalékkal a világon. Németország eddig elsősorban az Egyesült Államoktól jutott cseppfolyósított földgázhoz Hollandián, Belgiumon és Franciaországon keresztül.

Kiemelt kép: Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!