Varga Jennifer / 24.hu
Gazdaság

Durván letérdeltetné a hiteleseket, ha a kormány hirtelen eltörölné a kamatstopot

A 2022 közepi adatok alapján 302 ezer szerződés 1271 milliárd forintnyi jelzáloghiteltartozása volt a kamatstopban, ez novemberben 371 ezer szerződésre és 1542 milliárd forintra nőtt azzal, hogy a 3 és 5 éves kamatperiódusú hiteleket is bevonták. Végül a kkv-k is bekerültek november 15-ével 1206 milliárd forintos hitelállománnyal – írja az MNB jelentésére hivatkozva a Portfolio.hu. A jegybank számítása szerint a lakosság törlesztési terhei összességében 37 milliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak az intézkedés miatt 2022 második felében, és 60 milliárd forinttal 2023 első felében.

Az MNB azt is megnézte, hogy a kamatstop kivezetése mekkora törlesztőrészlet-emelkedést okozna abszolút összegben és százalékos mértékben az érintettek számára. Hogy mekkorát, azt a hitelkamat mellett elsősorban a tartozások összege és hátralévő futamideje határozza meg. Több biztató adatot is közzétett ezzel kapcsolatban a jelentésben az MNB:

  • a változó kamatozású jelzáloghitelek medián fennálló tőketartozása már csak 2,6 millió forint,
  • medián hátralévő futamidejük is mérsékelt: 7,1 év,
  • a kamatstop okozta havi törlesztőrészlet-kedvezmény 2022 második felében átlagosan havi 12 ezer forint,
  • 2023 első felében a havi törlesztőrészlet átlagosan 21 ezer forinttal lehet kevesebb a kamatstop nélküli lefutáshoz képest.
  • A legnagyobb tartozással és/vagy hátralévő futamidővel rendelkező felső 25 százalék esetében (75 ezer szerződés) 2022 második felében átlagosan mintegy havi 26 ezer forint a kedvezmény mértéke.

Megállapítják továbbá, hogy

a tipikus adós a 2023 júniusi kamatstopos törlesztéshez képest 48 százalékkal fizethet magasabb törlesztőt júliusban.

Az MNB kiszámította azt is, hogy miként nőne meg az adósok törlesztőrészlete a kamatstop megszüntetésével 2022 második felére, és a BUBOR várható alakulása alapján 2023 első felére. Jelenleg medián hitel esetén 15 ezer forintos, 2023 első felében 20 ezer forint körüli törlesztőrészlet-emelkedést okozna a kamatstop megszüntetése.

Az MNB megvizsgálta még azt is, hogy amennyiben a jelenlegi fix kamatozású hitelállomány változó kamatozással került volna folyósításra, hogyan alakult volna a tipikus adós törlesztőrészlete – piaci körülmények között. Arra jutottak, hogy egy tipikus adós esetében az éven túli kamatfixálás 1,3 millió forint megtakarítást eredményezett összességében a vizsgált időhorizonton: a kamatemelési ciklust megelőzően ugyan havi 3 ezer forinttal többet fizetett, mint ha változó kamatozású hitelt vett volna fel, de 2022. második negyedévében havonta már átlagosan mintegy 20 ezer forinttal, 2023. második negyedévében pedig várhatóan 73 ezer forinttal fizet kevesebbet.

Ajánlott videó