Gazdaság

Jöhet az uniós olajársapka: egymásnak estek a tagállamok

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
Egy hét múlva már életbe kellene lépniük az uniós intézkedéseknek, amelyekkel a tengeren szállított olaj árának korlátozásával mérnének csapást a háborúzó Oroszország jövedelmeire. Csakhogy még mindig mérföldekre van az egyezség az árról – írja a VG.hu.

December 5-ére kellene a kőolajra felhúzni az ársapkát az uniós menetrend szerint, ami már csak egy hét, de egyelőre még arról sincs megegyezés, mekkora legyen a fejfedő. A tagállamok jól összevesztek rajta, hordónként hány dollár legyen a korlát – olvasható a portál lapszemléjében.

Az olajársapka kérdése már az energiaügyi miniszterek csütörtöki megbeszélésén is szóba került, de döntés nem született róla – amint a gázársapkáról és közös uniós gázbeszerzésekről sem –, és úgy volt, hogy a témában még pénteken este lesznek újabb uniós egyeztetések.

Az azonban nem biztos, hogy hétfőn a folytatják, a Bloomberg jelentése szerint erre csak kevés esély van.

Az ársapka, amelyet a fejlett országok G7 csoportjának nyári csúcstalálkozóján határoztak el, az eredeti elképzelés szerint Oroszország bevételeit nyirbálná meg – hogy ne legyen pénze háborúzni –, anélkül, hogy sokkot okozó lyukat ütne a globális kínálatban. Az alapötlet, hogy megtiltják a szállító, biztosító és viszontbiztosító vállalatoknak a szolgáltatás nyújtását olyan szállítmányok esetében, ahol az ár a megszabott korlátnál magasabb.

A fogas kérdés a sapka mérete.  A G7 hordónként 65-70 dolláros plafont javasolt, és ugyanez az Európai Bizottság múlt héten napvilágot látott javaslata is.

A híradások szerint a tagállamok radikálisan oroszellenes szárnya, Lengyelország és a balti köztársaságok ezt a plafont túl magasnak tartják, hiszen az orosz Ural olaj körülbelül ezen az áron forog a piacon jelenleg is, hiszen a Brent olajhoz képest mintegy 20 dollárral olcsóbban adják.

A kelet-baltiakkal élesen szemben a mediterránok egy csoportja áll. Az olajszállítási bizniszben érintett Ciprus, Málta és Görögország a javasoltnál is kisebb sapkát szeretnének, vagy pedig valamiféle kompenzációt a szektort érő károkért.

Az orosz olajtermelők számára a semleges szint a 12–20 dollár, ez az ár fedezheti a költségeiket. Minden dollár efelett az orosz hadi költségvetés dollárja  – idézett a Politico egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomatát.

Miközben a lengyelek, az észtek és a litvánok abban versenyeznek, melyikük a keményebb az árkorlátozásban, a déliek arra akarnak megoldást, hogy anyagilag ne járjanak rosszul, tehát a pozíciók még mindig nagyon távol vannak egymástól – idézett a Reuters egy jó rálátással rendelkező uniós diplomatát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor bejelentette:  a jelek szerint Magyarország elérte, hogy mentességet kap az olajársapka alól,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik