Gazdaság

Hivatalos a 20 milliós betétekre a kamatsapka

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Megjelent a kormány rendelete.

Nagy Márton miniszter hétfői bejelentésének megfelelően a kormány kamatplafont vezetett be az intézményi és a jelentős összegű lakossági betétekre. Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, keddtől hatályos rendelet, amely szerint

a hitelintézetnél 2023. március 31. napjáig kötött, forintban elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétszerződés alapján a betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos honlapján utoljára közzétett 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét.

A Bankmonitor.hu szerint utoljára 2022.11.15-én  volt aukció, az átlaghozam 12,79% volt, az érintett betétek kamata tehát ezt nem haladhatja meg. Ez érvényes a legalább 20 millió forintos lakossági betétekre, illetve a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 39. § (1) bekezdés a), d), f), i), l) és m) pontja alá tartozó szervezetekkel kötött betétszerződésekre, tehát például az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak, a lakástakarékpénztárak, a biztosítók, a befektetési vállalkozások, az árutőzsdei szolgáltatók, a befektetési alapkezelők lekötéseire is, de alkalmazni csak a rendelet hatálybalépését követően, tehát keddtől megkötött betétszerződésekre kell.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint nem volt rá magyarázat, hogy egyesek olyan jövedelemre tettek szert, amit a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági ügyfelek nem érhettek el. Egyes pénzügyi szereplők a gazdaság működéséhez szükséges hitelezés és állampapír-vásárlás helyett kereskedelmi bankok közvetítésével jegybanki betétekbe helyezték a vagyonukat. A 18 százalékos állami kamat kockázatmentesen magas jövedelmet biztosított, miközben a bankok a hosszabb távú betétekre is csak 9-10 százalék kamatot fizetnek. A Portfolió értékelése szerint az újabb beavatkozás a piaci mechanizmusba azt jelenti, hogy miközben az MNB emeli, a kormány visszacsökkenti a kamatot egy bizonyos szegmensben, ismét szembemegy a jegybankkal, csökkenti a monetáris szigorítás hatékonyságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik