Gazdaság

Ezt érdemes tudni a korhatár előtt nyugdíjról, csak egy összeghatárig lehet tovább dolgozni

Farkas Norbert ! 24.hu
Farkas Norbert ! 24.hu

Többféle jogcímen volt lehetőség még 2012 előtt arra, hogy valaki a nyugdíj korhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjat vehessen igénybe. Ezeket a korai nyugellátásokat azonban megszüntették olyan módon, hogy 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásként folyósítják tovább a havi juttatást addig, amíg az érintett személy el nem éri a nyugdíjkorhatárt. (Ez alól a rendelkezés alól csak a nők40 kivétel, amely életkorra tekintet nélkül öregségi teljes nyugdíjat jelent, negyven év jogosultsági idő mellett.)

A korhatár előtti ellátás tehát nem nyugdíj, a nyugdíjasokra vonatkozó szabályok, például a saját jogú nyugdíj melletti keresőtevékenység járulékmentessége nem alkalmazható ennél az ellátásnál – emlékeztet az Adó.hu.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy

  • A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett csak korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni.
  • Ez a jövedelemhatár évente a minimálbér tizennyolcszoros összege, azaz 2022-ben 3,6 millió forint.
  • A 2023-as összeghatár pedig a 2023-ban érvényes minimálbér összegéhez fog igazodni.

Igen gyakori, hogy korhatár előtti ellátásban részesülő munkavállaló dolgozik ellátása mellett, akár határozatlan idejű, akár határozott idejű munkaszerződéssel. Hogy 2023-ban mennyi lesz a minimálbér, azt még nem tudni, ám ha kiderül az összeg, akkor ezt mindenképpen figyelembe kell venni a korhatár előtti ellátásban részesülőknél, amikor év végéhez közeledve a jövő évi munkaszerződések előkészítése kezdődik.

Mi történik, ha túllépik a kereseti keretösszeget?

Jelenleg is hatályos az a rendelkezés, mely szerint

  • ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy biztosítási jogviszonyban áll, és
  • az általa fizetendő társadalombiztosítási járulék (2020. június 30-ig nyugdíjjárulék) alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát, azaz az éves keretösszeget, akkor
  • a következő hónap első napjától az év december 31. napjáig (de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) a korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell.
  • Ha az éves keretösszeg túllépése decemberben történne meg, nem kerül sor már a folyósítás szüneteltetésére, hanem a decemberi ellátást vissza kell fizetni.

Az éves keretösszeg túllépése miatti ellátásszüneteltetési szabályt alkalmazni kell a szolgálati járandóság melletti keresőtevékenységnél is.

A közszférában továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely szerint a kereset nagyságrendjétől függetlenül szüneteltetni kell a korhatár előtti ellátás folyósítását a közszolgálati jogviszonyban álló személynél. Kivétel van – 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig nem szüneteltethető az ellátás folyósítása ha szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve ha köznevelési vagy szakképző intézményben dolgozik valaki.

Ami még fontos, hogy a korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez. Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő személy, akkor öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől (vagyis amikortól kezdve korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja), kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik