Gazdaság

Nem szállít üzemanyagot a jövő héttől kis benzinkutaknak a Mol

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Mol jövő héten nem szállít benzint és dízelt azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel a benzinár-stop bevezetése után kötöttek szerződést, írja az rtl.hu. A Mol az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta a döntést, illetve közölték, hogy átmeneti korlátozásról van szó, ami határozatlan időre szól, hetente vizsgálják majd felül.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint ez azt jelenti lényegében, hogy

Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás.

Egri Gábor elmondta, hogy a hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás.

Az elnök úgy vélekedett, hogy emiatt akár 500 benzinkút is kieshet a rendszerből, míg a Mol szerint a szállítások felfüggesztése az összes hazai benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti, ez nagyjából 200 benzinkútnak felel meg.

Egri Gábor szerint sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően a Mol az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

„Számunkra Magyarország működése es ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy országszerte biztosítani tudjunk üzemanyagot. Az intézkedéseket számos körülmény szükségessé teszi: a tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a Mol töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba. Jelenleg a Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.

 

A vevőink ellátása mellett 2022 novemberétől gondoskodnunk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén – az ellátási problémák orvoslása érdekében – felszabadította az üzemanyagtartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat. Az orosz tüzérségi találat után rövid idő alatt sikerült megjavítani a Barátság-vezeték áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra, az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől. A hétvége folyamán lezárult a Dunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. A javítási munkák jelenleg is szakszerű körülmények között zajlanak, de a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számolunk valamennyi termékünk vonatkozásában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik