Gazdaság europoli

Csúszhat az első kulcsfontosságú döntés az EU-s pénzek ügyében

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság nem fogja következő, november 22-ei ülésének napirendre tűzni a magyar kormány befektetési tervét és a jogszolgáltatás függetlenségének garantálására hivatott reformcsomagját, ahogy azt korábban tervezték, számolt be az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

A napi.hu szemléje szerint ugyanakkor ha a bizottság döntése csúszik, akárcsak egy héttel, akkor nem marad idejük az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek, hogy felkészüljenek a saját javaslatuk megtételére ebben az ügyben december 6-ai ülésükön.

Eközben az EU állam- és kormányfőinek az év vége előtt dönteniük kellene arról, hogy Budapest mennyit kap az unió helyreállítási alapjából. Ennek a forrásnak elveszhet a 70 százaléka, ami 4,1 milliárd eurós veszteséget jelentene Magyarországnak.

A lapnak több európai is arról beszélt, hogy egyes uniós tagállamok, köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia jelezték: időre van szükségük, hogy értékeljék a magyar reformterveket, és ezzel kapcsolatban előzetesen belső döntéshozatali eljárásokat is le kell folytatniuk.

Közölték azt is, nehéz lesz elválasztani a magyar kormány helyreállítási tervét olyan egyéb uniós javaslatoktól, mint amilyen az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatási csomag, illetve az világszintű minimális vállalati nyereségadó ügye, ugyanis mindkét kérdésben jelenleg magyar vétó akadályozza a döntéshozatalt.

Más uniós bennfentesek arra számítanak, hogy az EU elfogadja a magyar terveket, ami megnyitja az utat ahhoz, hogy a budapesti kormány hozzáférjen 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz, és cserébe ne akadályozza a Kijevnek szánt támogatás elfogadását.

Kapcsolódó
Orbán: Gazdasági és fizikai értelemben is veszélyben vagyunk
A magyar kormányfő Belgrádban vett részt egy csúcstalálkozón.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik