Gazdaság

Hatalmas kedvezménnyel árul lakásokat a Honvédelmi Minisztérium, mutatjuk, kik járnak jól

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A katonák fizetése is alacsony, de néhány juttatás sokkal bőkezűbb a honvédek esetében, mint a rendőröknél: a Honvédelmi Minisztérium (HM) negyedik éve futó programjában például a katonák akár 20-25 százalékos áron is megvehetik állami bérlakásukat – írja az rtl.hu.  A HM idén márciusig összesen 1293 állami tulajdonban lévő lakást értékesített kedvezményes áron.

A tárca tájékoztatása szerint ezeket az ingatlanokat egy 2018 végén elfogadott kormányhatározat alapján adták el, amely lehetővé tette, hogy értékesítsék azokat a HM kezelésében lévő bérlakásokat, amelyekben a honvédségi állományhoz tartozók laknak. A kedvezmény mértéke a határozat szerint 75-80 százalékos, azaz a katonáknak a lakás piaci árának csak a 20-25 százalékát kell kifizetniük. A nagyobb támogatás akkor jár, ha a bérlő egy összegben teszi le a vételárat.

Az rtl.hu információi szerint például volt olyan vevő, aki alig több mint 11 millió forintért jutott egy 55 millió forintot érő, Budapest II. kerületi lakáshoz. Természetesen ennél jóval kisebb piaci értékű ingatlant is eladtak – az értékbecslés útján meghatározott ár függ a településtől, valamint a lakás állapotától is.

A kormányhatározat szerint a felső vezetőknek nem jár ilyen kedvezmény, valamint nem adhatók el azok az ingatlanok sem, amelyeknek a mérete meghaladja a 100 négyzetmétert.

A legtöbb honvéd ettől függetlenül nincs irigylésre méltó helyzetben, a bérlakások kedvezményes megvásárlásának lehetőségét ugyanis csak a 25-30 ezer fősre becsült állomány kisebb része tudja igénybe venni. A Honvéd Magazin cikke szerint a tárca kevesebb mint 4000 ingatlant kezel (ezeknek egy része szálló, ezeket nem is adják el), tehát valószínűleg legfeljebb néhány ezer bérlőnek juthat lakás az értékesítési programban.

A bérlakások eladása miatt ugyanakkor szembetűnő a különbség a rendőrök, tűzoltók, valamint a katonák támogatása között.

Ha például a 2020-2021-ben értékesített lakásokat 25 százalékos áron vásárolták meg a honvédek, akkor összesen 16 milliárd forint értékű ingatlantól válhatott meg az állam, a kedvezmény összértéke pedig 10 milliárd forintnál is nagyobb lehetett. Összehasonlításképpen: a rendőrségi állomány tagjai szintén kaphatnak a katonákéhoz hasonló lakhatási támogatásokat, a vásárlást viszont elsősorban munkáltatói kölcsönnel tudják segíteni, a hitel összege legfeljebb 20 millió forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik