Gazdaság

Százezer családnál maradhat el az otthon tervezett korszerűsítése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Míg egy éve majdnem minden második lakásfelújítást fontolgató család tervezett az állami otthonfelújítási programmal, mostanra alig több mint tizedük kalkulál ezzel – derült ki egy kutatásból. A korszerűsítési tervek egyébként is léket kaptak, körülbelül százezer otthonnál maradnak el a korábban elképzelt munkálatok – írja az Azénpénzem.hu.

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 első negyedévében érte el a csúcsot – állapította meg a GKI és a Masterplast közös kutatása. A mostani negyedévben – hasonlóan a két korábbihoz – a felmérés eredményei a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok csökkenésére utaltak. A 2022. októberi megkérdezés adatai szerint a háztartások 3,5 százalék biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 14,5 százalékuk valószínűleg teszi ugyanezt. Ha e tervek (amelyek között nyilván akadnak vágyálmok is) mind megvalósulnának, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve – mintegy 720 ezer lakáson végezhet(né)nek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben.

Ez a szám az egy évvel ezelőttinél 100, az egy negyedévvel ezelőttinél 80 ezerrel alacsonyabb. A GKI közleménye szerint a rezsiszabályok változása (azaz a rezsi emelkedése a háztartások számottevő részénél) jelentős ösztönző erőt jelenthet az energia-hatékonyságot javító beruházások számára. Ugyanakkor a gyorsan pörgő infláció (ami a lakásfelújítások terén még valamivel nagyobb is az átlagosnál), valamint a legfontosabb kormányzati támogatás, az Otthonfelújítási program év végi kifutása, illetve a napelemeket és kollektorokat érintő szabályozás kedvezőtlen változása egyaránt nehezítik a lakáskorszerűsítések lakossági finanszírozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik