Gazdaság

Súlyos kikötői válság fenyegeti a karácsonyt is

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Újabb figyelmeztető jel érkezett a közelgő gazdasági visszaesésre: míg a Covid-járvány csúcspontján a világgazdaságban globális konténerhiány jelentkezet, idén év végére annyira csökkent a globális kereslet, hogy megteltek a konténerdepók – írta a CNBC-re hivatkozva a Portfolio.hu.

A kereskedők és a szállítmányozók szerint a globális fogyasztói kereslet csökkenése a fogyasztási kedv zuhanásának a jele. Egyszerűen nincs elég raktárhely az összes konténer befogadására – mondta a lap szerint Christian Roeloffs, a Container xChange online konténerlogisztikai platform vezérigazgatója.

Andrea Monti, a Sogese olasz konténerraktározó cég vezérigazgatója ezzel összhangban jelezte, a karácsony közeledtével egyre inkább látszik, hogy az áruszállítási iparág év végi csúcsszezonja idén elmarad. Monti szerint a kiskereskedők óvatosak a magas raktárkészletekkel kapcsolatosan, és a gazdasági visszaesés következtében elegendőnek érzik azokat az idei karácsonyi igények kielégítésére.

A helyzet annyira súlyossá vált egyes kikötőkben, hogy azok elkezdtek díjakat kivetni a hét napnál tovább raktározott konténerek esetében.

A legfrissebb Drewry világkonténer-index adatai is súlyos gazdasági visszaesést jeleznek, a konténerek ára 73 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly szeptemberi csúcsár. November vége és december eleje között a hajójáratok 14 százalékát törölték a főbb konténerszállítási útvonalakon.

Kiemelt kép: Konténereket rakodnak az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vasúti termináljában Fényeslitkén az átadás napján, 2022. október 18-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik