Gazdaság

A földtámogatások 70 százaléka a felső 10 százaléknak jutott Magyarországon

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elmúlt tíz év földtámogatási mérlegének, és a legújabb, 2021-es adatok elemzését is közzétette a K-Monitor – figyelt fel rá a Mérce.

A K-Monitor 10 éve foglalkozik az agrártámogatások elosztásával az MVH által közzétett adatok alapján. Ez idő alatt mintegy 7 ezer milliárd forintot osztottak ki támogatásként az agráriumban. Korábbi elemzéseikben a területalapú támogatásokra koncentráltak, hiszen ez árulta el a legszembetűnőbben, hogy kik rendelkeznek (akár földtulajdonosként, akár földhasználóként) a legtöbb mezőgazdaságilag hasznosítható területtel.

Most megállapították, hogy

  • a közvetlen támogatások több mint 70 százaléka továbbra is a kedvezményezettek felső 10 százalékának jut. Bár a területalapú támogatásokra 2014-től sapkát vezettek be, ez nem módosította jelentősen az agrártámogatások elosztását. A 2017-es mélypont után mára újra a 4-5 milliárd forint felett jutnak támogatáshoz a legnagyobb nyertes csoportok.
  • A “Földet a gazdáknak” földprivatizációs program nem módosította jelentősen a birtokszerkezetet, és nem hozta helyzetbe a helyi gazdálkodókat – hiszen mint írják, sokszor strómanok szerezték meg a földeket gyanús körülmények között, és lényegében azonnal használatába adták a környéken aktív nagyüzemeknek.
  • A földtámogatások végső kedvezményezettjei kiválóan tükrözik hazánk nagyvállalkozói struktúráját – a legstabilabb nagy kedvezményezett a más szektorokban is évek óta aktív milliárdos, Csányi Sándorhoz köthető agrárbirodalom. Az agrártámogatások eloszlásán is követhető volt a fideszes oligarchaváltás: míg évekig a támogatási dobogón találtuk a Simicska Lajoshoz tartozó Mezort-csoportot, az érdekeltségeik pár év alatt vándoroltak át Mészáros Lőrinc agrárcsoportjába, amikor a volt Fidesz-pénztárossal hűvösre vált Orbán Viktor viszonya – írják.
  • Számos – nagyrészt családi tulajdonban álló – mezőgazdasági csoport is jelentős agrártámogatásokat tudott megszerezni, némelyek ezek közül egykori termelőszövetkezetek voltak. Jellemzően ezek a cégek kevesebb területalapú, annál több termeléshez kötött támogatáshoz jutottak. Kiemelkedő a Hajdúságban aktív Tedej-csoport, illetve a somogyi Claessens-család és a Pest, illetve Baranya megyében aktív holland milliárdos, Joseph Janssen.
  • Alapvetően változott meg az élelmiszeripar struktúrája az elmúlt évtizedben: lényegében csak azok a szereplők tudnak labdába rúgni, akik az élelmiszer-termelés teljes vertikális struktúrájában jelen tudnak lenni. Az élelmiszer-ellátás egyre inkább központosult (a termények zöme nagy kereskedelmi láncokon keresztül jut el a fogyasztókhoz), ezért a kistermelőknek eleve kevesebb esélye van arra, hogy megjelenjenek a polcokon.
  • Magyarországon minden évben több tízezer gazdálkodó részesül az öregségi nyugdíjminimum éves összegét (342 500 forintot) meg nem haladó területalapú és zöldítési támogatásban – sokak számára viszont ez a támogatás nem szimplán jövedelempótló, hanem szociális támogatást jelent. Arra következtethetünk, hogy azon kedvezményezettek esetében lehet ez különösen így, akiknek a támogatásból szerzett jövedelme nem haladja meg a fenti összeget és a területalapú és a zöldítési támogatáson túl semmilyen más jogcímen nem jutottak forráshoz az agrárkasszából – azaz nem folytatnak értelmezhető állattartást, nem valósítanak meg beruházásokat, nem teljesítenek ökológiai pluszfeltételeket. Igencsak kérdéses szerintük, hogy ez, az összes kedvezményezett mintegy 18 százalékát kitevő réteg képes-e hatékony vagy versenyképes módon bekapcsolódni a mezőgazdasági termelésbe – és az is, hogy tud-e és szándékozik-e az agrárpolitika ezen valamilyen eszközzel változtatni.

A Mérce kiemelte még, a K-monitor összesítése szerint 2021-ben megtört a felfelé ívelő trend, és a 2020-asnál 10 százalékkal kevesebbet, 818 milliárd forintot juttattak a gazdáknak.

A teljes agrártámogatás három részből áll:

  • 437 milliárd forintot adtak ki az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból,
  • 258 milliárdot az európai vidékfejlesztési támogatásokból
  • és 124 milliárdot magyar állami forrásokból.

Tavaly nagyjából 150 ezer gazda részesült területalapú támogatásokban, és 19 ezren vettek igénybe kistermelői támogatást.

2021-ben Csányi Sándor agrárérdekeltségei 6,28 milliárd forint, a Mészáros Lőrinchez köthető cégek 4,7 milliárd forint, Leisztinger Tamás érdekeltségei pedig 2,18 milliárd forint agrártámogatást kaptak az összesítés szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik