Gazdaság

G7: bőven 50 százalék felett az élelmiszer-infláció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A G7 újságírói már csaknem három éve minden hónap végén több boltláncban is feljegyzik ugyanannak a 42 alapvető élelmiszernek az árát, és felmérésüket változatlan módszerrel végzik.

Mint friss elemzésükben írják: tavaly október végén a kiszámolt fogyasztói kosaruk 16600–17400 forintba került, most viszont ugyanezért 24700–28700 forintot kell fizetni. A portál az átlagok alapján úgy számolt, hogy az adott élelmiszerek esetében az éves infláció jelenleg 54,3 százalék.

A lap ugyanakkor figyelmeztet, hogy bár az adatok alapján a legkisebb mértékű drágulást az Aldiban mérték, csakhogy az áruházlánc olyan típusú kedvezményrendszert működtet, ami jelentősen befolyásolja az egyes áruházak árainak összehasonlíthatóságát.

Megjegyzik, hogy mindig az adott termékek legolcsóbb verzióit monitorozzák, de újabban a boltok a korábbinál jóval gyakrabban nyúlnak a mennyiségi kedvezmények marketingmódszeréhez. Például a legolcsóbb burgonya egyes boltokban csak 10 kilós csomagolásban érhető el. Látványos, hogy a vevők most már gyakran a 30 darabos tálcás tojást kapkodják el, és szaporodnak a „hármat fizet, négyet vihet” típusú akciók is.

A tapasztalatok szerint egyébként korosztály- és vásárlóerő-függő, hogy az ilyen mennyiségi kedvezményt ki tudja jól kihasználni. Az idősek például sokkal inkább képesek arra, hogy 10 kiló burgonyát időben úgy osszanak be, mintha ötször vettek volna két kilót. A fiatalabb és/vagy vagyonosabb rétegeknél viszont esélyesebb, hogy ha bőven van otthon az élelmiszerből, akkor abból jobban is fogy, vagy több végzi a szemétben, és ez könnyen vezet oda, hogy a tervezettnél korábban kell menni újra bevásárolni. Így vezethet hosszabb távon a fajlagosan olcsóbb termék magasabb költéshez – ami jól jöhet most a boltoknak, írja a G7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik