Gazdaság

Emlékérmét bocsát ki az MNB Kertész Imre tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank 7500 forint névértékű ezüst- és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Kertész Imre tiszteletére – az irodalmi Nobel-díja átvételének 20. évfordulója alkalmából az író születésnapján – tudatta szerdai közleményében a jegybank.

Mint írják, Kertész Imre (1929–2016) 2002-ben első magyarként nyerte el az irodalmi Nobel-díjat „írói munkásságáért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”. A „Kertész Imre” emlékérmék különleges, ovális alakúak, és a magyar származású Nobel-díjasokat bemutató tematikai sorozat 7. tagjaként jelennek meg. Az emlékérméket Holló István iparművész tervezte. Ünnepélyes kibocsátásukra a Kertész Imre Intézetben kerül sor.

A Svéd Akadémia nyilatkozata szerint „Kertész álláspontjának hajthatatlansága világosan felismerhető a stílusában, amely olyan, mint a szépnövésű galagonyasövény: tömör és tüskés a könnyelmű látogató előtt. Ezzel azonban feloldja az olvasót a kötelező érzelmek terhe alól, és egy különleges gondolati szabadságra csábít.”

Első regényét, a diktatúra természetrajzát tükröző Sorstalanságot 1960-tól tizenhárom éven keresztül írta, de a könyv csak 1975-ben jelenhetett meg, és a rendszerváltoztatásig szinte észrevétlen maradt. Művei az 1990-es évektől kerültek a hazai és a nemzetközi figyelem középpontjába.

A különleges, ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat 7. tagjaként, a Szent-Györgyi Albert, a Wigner Jenő, a Bárány Róbert, a Zsigmondy Richárd, a Hevesy György, valamint a Békésy György előtt tisztelgő emlékérméket követik a sorban.

A Kertész Imre tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés és tisztelgés, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik