Gazdaság

Közlöny: újra változnak a katás szabályok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Módosult az extraprofit adóról szóló korábbi rendelet is.

A Magyar Közlönyben megjelent a kormány rendelete az egyéni vállalkozók közteherviselését érintő egyes szabályokról. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítás szerint a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvénynek (az új katatörvénynek) a kisadózói adóalanyiság megszűnéséről szóló rész módosul.

A törvény 5. § (1) bekezdés g) pontjában foglaltaktól eltérően a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatás ellenértékeként bevételt (a taxis személyszállításból származó bevétel kivételével).

Az adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a kisadózó a katatörvény alapján már nem minősül főfoglalkozású kisadózónak. A kisadózónak ezt a tárgyhónapot követő 15 napon belül be kell jelentenie a NAV-nak. Az adóhatóság határozattal állapítja meg a kisadózói adóalanyiság megszűnését akkor is, ha a kisadózó bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, vagy bejelentésében az adóalanyiság megszűnésének időpontját helytelenül jelöli meg.

A módosítás érinti a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is, januártól a termékek és szolgáltatások osztályozási rendszerében 85.53.11-es számon szereplő személygépjármű-vezető képzésből származó bevételre is 80 százalékos költséghányad alkalmazható.

A kormány módosította az extraprofit adókról szóló rendeletének azt a részét, amely a népegészségügyi termékadóval függ össze. Mentessé tette néhány adóköteles termék értékesítését, pontosította a mentesség feltételeit. A rendelet mellékletéből derül ki, hogy az új szabály az előrecsomagolt (édes, sós) tésztákra vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik