Gazdaság

Hónapok óta nem fizet dolgozóinak a közpénzzel kitömött húsipari cég

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Fogalmuk sincs, mikor jutnak a fizetésükhöz – mondták a Híradónak azok a volt húsipari dolgozók, akiknek már hónapok óta nem fizet a Kurucz cégcsoport. Júliusban indult csődeljárás a vállalatnál. Egykori dolgozóik azt mondják, senki nem mond nekik semmit, ügyvédhez fordultak – derül ki az RTL Híradóból.

Kupaktanácsot tartottak a sárrétudvari vágóhíd előtt a Kurucz cégcsoport volt húsüzemi dolgozói. Mindannyian feszültek, ugyanis fogalmuk sincs, mikor kapják meg egykori munkaadójuktól a bérüket. Azt mondják, többüknek többhavi fizetésével tartoznak a cégek, mégis alig mondanak nekik valamit, miközben „a rezsi meg az anyagi terhek csak nőnek, nőnek, nőnek” – olvasható a riportban.

Van akinek több százezer, másnak már több mint egymillió forinttal tartozik a csődbe ment húsos cégcsoport. A károsultak egyike azt mondta, ő már nyitás óta ott dolgozott, és a jó viszony megvolt, mégsem fizetik ki a jogos bérét. A többség ügyvédhez fordult, egyelőre csupán nyilvántartásba vették a követelésüket.

A Kurucz cégcsoport három vállalatánál még júliusban indult csődeljárás. A volt dolgozók szerint voltak előjelek, hogy baj lesz. Az idén már voltak fizetési gondok. Mindig ígérgették, hogy majd jövő héten, meg akkor meg ekkor, ilyen támogatást kapnak, most olyan támogatást kapnak, majd akkor kerül a munkabérünk kifizetésre.

A sárrétudvari sertésfeldolgozó telep az egyik legmodernebb az országban. Mint korábban megírtuk: a sertéspiacon magát meghatározónak mondó, hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége jelentett egyszerre csődöt július közepén:

  • a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft.,
  • a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft.
  • és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Összességében bőven 10 milliárd forint feletti forgalmú szereplő fizetőképessége rendült meg, miközben a kormányzat által kiemelten kezelt családi vállalkozások egyikéről van szó. Az agrárkormányzat ráadásul évek óta öntötte a milliárdokat a sertéságazatba, hogy megfordítsa a trendet, és növekedni kezdjen a hazai állatállomány, a hústermelés volumene. Arra is sokat költenek, hogy időről időre mentőövet dobjanak fizetésképtelenné váló cégeknek, akár ugyanazon vállalkozásnak, egymás után többször is.

A Kurucz-csoport sárrétudvari egységét, amelyik „a maga mérettartományában napjaink legkorszerűbb magyarországi húsüzeme”, maga Nagy István miniszter adta át ünnepélyes keretek között nem is olyan régen, 2019 novemberében.

A 3 milliárd forintos beruházás csaknem 1,5 milliárd forint támogatást kapott, de a csoport más ágon is jutott közpénzhez: uniós forrásból különféle kutatás-fejlesztési projektre milliárdos támogatást, illetve hitelt nyertek el.

A sikersztori ennek ellenére fizetésképtelenségbe fordult.

A vállalat korábban azzal magyarázta a helyzetet, hogy a sertéspestis, valamit a drámaian megdrágult takarmány- és energiaárak bizonytalan piaci viszonyokat teremtettek, de a működés érdekében egyezséget akarnak kötni a hitelezőkkel. Hogy hol tartanak az egyeztetések, a Híradó nem tudta meg. A cégcsoport elérhető vezetői nem nyilatkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik