Gazdaság

A magyar gazdaságot összeomlás fenyegeti Orbán Viktor szövetségese szerint

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Jaroslaw Kaczynski a kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) elnöke biztos benne, hogy Lengyelország megkapja az uniós forrásokat, miután a pártja győzelmet arat a közelgő választásokon. Hozzátette: nem lenne szerencsés, ha olyan helyzetbe kerülnének, amilyenbe Magyarország. Eközben Andrzej Duda lengyel elnök arról értekezett, hogy kormányának kezd elege lenni az európai uniós elvárásokból.

„Az Európai Bizottság oldaláról érkező javaslatokra nem fogok választ adni. Tudomásom szerint minden feltételt teljesítettünk, hogy megkapjuk a pénzt a Bizottságtól. Én úgy veszem, hogy a tartozásuk kifizetésére várunk” – mondta Andrzej Duda, Lengyelország elnöke egy hétfőn megjelent interjúban.

A wPolityce.pl cikke szerint a lengyel kormánynak kezd elege lenni az európai uniós elvárásokból, a 444.hu lapszemléje szerint. „Nem hiszem, hogy a másik oldal elvárásainak további teljesítése bármilyen eredményt hozna. Úgy gondolom, eddig is túl sok jóakarat mutatkozott a lengyel fél részéről” – mondta Duda, majd bírálta a „liberális baloldali” tábort és Brüsszelt.

Az Európai Bizottság (EB) bár végül zöldutat adott a lengyel helyreállítási és kohéziós alapok ügyében, addig nem küldi a pénzt, amíg Lengyelország nem alkalmazza a bíróságokat ténylegesen függetlenítő módosításokat. A kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) szerint Brüsszel politikai okokból tartja vissza a Lengyelországnak járó támogatásokat. Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke egy hétvégi lapinterjúban kilátásba helyezte, hogy Lengyelország beperli az EB-t az Európai Bíróságon.

Nem akarnak akkorát hibázni, mint Orbán

A két alap forrásaira Lengyelországra nagy szüksége van. Egyrészt elvileg ők az egyik legnagyobb haszonélvezői a kohéziós alapnak, ami az európai átlag 75 százalékánál szegényebb régióknak jár. Másrészt több mint két évtizede nem voltak ilyen magasak a kormány hitelfelvételi költségei, ráadásul 2023 októberében választások lesznek.

Ma Orbán Viktornak különféle engedményeket kell tennie az EU-ban, mert a gazdasága egyszerűen összeomlik. Nem követhetünk el hasonló hibákat.

– mondta Kaczynski.

Szerinte Lengyelország megkapja a forrásokat, miután a pártja győzelmet arat a közelgő választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik