Gazdaság

Tao-kedvezményt javasol az oktatási és egészségügyi intézmények támogatására az MSZP

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az oktatási és az egészségügyi intézményeknek nyújtott támogatás is számítson bele a cégek társasági adó (tao) kedvezményébe – javasolta az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke pénteken. Vajda Zoltán a szocialista párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón ismertette a jövő évi adótörvényekhez benyújtott MSZP-s módosító indítványokat, kezdeményezve többek között azt, hogy a tao-kedvezményt a cégek ne csupán látványcsapatsportok, hanem köznevelési, felsőoktatási, valamint egészségügyi intézmények támogatása esetén is igénybe tudják venni. Hozzátette: az intézmények ezeket a forrásokat felhasználhatnák infrastruktúrafejlesztésre, -működtetésre, eszközök beszerzésére, vagy a munkatársak fizetésének kiegészítésére.

Az ellenzéki képviselő közölte, azt is javasolják, hogy az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatás általános forgalmi adó kulcsa 27-ről 5 százalékra csökkenjen, ez egy családnak akár százezer forint megtakarítást is jelenthetne csak a fűtési szezonban. Vajda Zoltán elmondta, az MSZP elengedhetetlennek tartja, hogy legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen az alacsony fizetések adója, mivel ma Magyarországon kétmillióan élnek a létminimum alatt.

Értékelése szerint a kormány adócsomagjában semmi olyan nincs, ami segítené a nehéz helyzetbe került családokat, vállalkozásokat. Hozzátette: nagy figyelmet szenteltek a fideszes vagyonkezelő alapítványoknak, hiszen több kormányzati javaslat is könnyítést tartalmaz számukra. Azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány nem fogja – a várhatóan december 7-ig ülésező – Országgyűlésnek beterjeszteni az új 2023-as költségvetést, a módosítást majd rendeletekkel oldja meg decemberben, a két ünnep között. Ha nincs takargatnivalója a kormánynak, akkor terjessze a parlament elé a jövő évi büdzsé módosítását – sürgette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik