Gazdaság

Szárnyalt a forint pénteken

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hét utolsó napján is folytatja erősödő trendjét a forint – írja a Portfolio.hu. A hét elején az euróval szemben látott 413-as szintekről pénteken délutánra már 401-ig süllyedtek a jegyzések. A hazai fizetőeszköz felülteljesítőnek számít a régióban. A portál szerint egy fontos magyar fejlemény lehet a háttérben amellett, hogy összességében kedvező a külpiaci hangulat is.

A magyar fejlemény az, hogy az Integritás Hatóság vezetőinek személyi összetétele bizakodást váltott ki a befektetőkben, az uniós pénzekkel kapcsolatos megállapodás esélyei kapcsán, emiatt kiesett az EURHUF egy hetek óta tartó kereskedési sávból (405,5 körül lefelé), majd emiatt letört a nyolchónapos emelkedő trend is, amelyek így további forinterősödés előtt nyitották meg a teret.

Aztán kijöttek az amerikai adatok, amelyek a dollárgyengülést és a kockázati étvágy erősödését hozták, amire még inkább rákapcsolt a forint. Az  történt, hogy az amerikai munkaerőpiaci adatokat a piac inkább jó hangulattal, a kockázati étvágy erősödésével fogadta (a vártnál magasabb munkahely-teremtési képesség, de vártnál jobban emelkedő munkanélküliségi ráta), amiatt a tőzsdék tovább emelkedtek, a dollár pedig esni kezdett és az euróval szemben 0,977-ről 0,987-ig jutott. Mindez a forintnak is még további lendületet adott, hiszen a dollárgyengülés, illetve a kockázati étvágy erősödése kedvező fejlemény neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik