Gazdaság

Havi nyugdíjemelést, szolidaritási korrekciót sürget a nyugdíjszakértő

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Farkas András nyugdíjszakértő blogján összesítette, mennyi pénzt kapnak pluszban a nyugdíjasok idén, és várhatóan jövőre. Hatalmas összeg jön ki, ha mindent összeadunk. De mint az összesítésből is látszik, az idei plusznyugdíj nagyobbik fele csak az inflációs hatást hivatott kivédeni, azaz hogy lehetőség szerint ne romoljon a nyugdíjak reálértéke. És sajnos ezek az emelések nem alkalmasak arra, hogy kezeljék az alacsony nyugdíjúak egyre égetőbb megélhetési problémáit.

976,5 milliárd forint

Ha 2022. egészére vetítjük, hogy összességében mennyibe került a nyugdíjkasszának az idei emelések, valamint az idei 13. havi nyugdíj és az idei nyugdíjprémium, akkor a következő derül ki.

  • A  2022. januári, júliusi és novemberi inflációkövető nyugdíjemelések összesen 580 milliárd forintba kerültek,
  • a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíj 372 milliárd forintba,
  • a 2022. novemberi nyugdíjprémium pedig 24,5 milliárd forintba, így

idén összesen 976,5 milliárd forint a nyugdíjkassza plusz kiadása.

A 2022. december nyugdíj összege a novemberi nyugdíj összegével egyező mértékű lesz, vagyis idén decemberben további emelési korrekció nem várható.
A nyugdíjnövelési és egyéb plusz juttatási összegek az idei 4170 milliárd forintos nyugdíjkassza 23 százalékával egyenértékű kiadást generálnak, vagyis e szemléletben a nyugdíjasok ténylegesen 23%-kal több elkölthető jövedelemhez jutnak idén, mint jutottak 2021-ben – írja a nyugdíjszakértő. Így összességében az éves inflációt meghaladó mértékű juttatásban részesülnek.

Csakhogy – és itt jön a lényeg – az összesített szemlélet elfedi a valóság tömegeket sújtó tényleges gondjait, elsősorban

  • a medián nyugdíj összegénél (a novemberi emelés előtt pillanatnyilag 142 ezer forintnál) kisebb ellátásban részesülő több mint egymillió nyugdíjas súlyos megélhetési problémáit és
  • a pillanatnyilag 100 ezer forintnál is kisebb összegű ellátásban részesülő 600 ezer nyugdíjas keserves gondjait.

Ezért lenne Farkas András szerint feltétlenül szükséges – legalább a folyton hosszabbodó veszélyhelyzet időtartamára – áttérni a havi nyugdíjemelésre, amelyet valorizációs és szolidaritási korrekcióval is szükséges lenne haladéktalanul kiegészíteni.Ha a 2023. januári nyugdíjemelés 13 százalékos lesz, mint azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nem régiben becsülte, akkor az több mint 520 milliárd forintba kerülhet jövőre. A jövő februárban érkező 13. havi nyugdíj pedig (ami 8,3 százaléknyi nyugdíjemelésnek feleltethető meg) 455 milliárd forintba, vagyis összesen 975 milliárd forintra rúghat az összeg (a jövő évre tervezett nyugdíjkassza ötöde), ami által 21,3 százalékkal nőhet a nyugdíjasok járadéka összesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik