Gazdaság

Csúnya rekordot állított be a magyar infláció

Mohos Máfton / 24.hu
Mohos Máfton / 24.hu

Egyre erőteljesebben látszik, hogy az Európai Unióban a magyar inflációval van a legsúlyosabb probléma. Bár a balti országok hivatalos inflációs mutatói még magasabbak a magyarnál, de már a nyári számokból is kiderült, hogy a jóval kevesebb torzító hatást tartalmazó maginflációs mutató idehaza a legcsúnyább. Ez a tendencia szeptemberre még erősebb lett, a magyar árindex már messze a legnagyobb az EU-ban – írja a Portfolio.hu.

A harmonizált fogyasztói árindex a három balti országban a legmagasabb az EU-ban, elsősorban azért, mert a háztartási energiában és az üzemanyagban sokkal erőteljesebben engedik érvényesülni a világpiaci árváltozásokat, mint más országok, illetve a feldolgozatlan élelmiszerek ársokkja is igen nagy. A negyedik helyen viszont már Magyarország áll, nyárhoz képest lehagytuk a listán Csehországot és Bulgáriát.

Az adatok alapján az is látszik, hogy a magas magyar árindexért nem a rezsicsökkentés csökkentése a felelős – a háztartási energia (áram és fűtés) augusztustól bekövetkező drágulása ugyanis nem számít jelentősnek európai összevetésben. A magas magyar infláció egyik oka a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése. Szeptemberben éves alapon 40% feletti drágulást regisztrált a statisztika, ami toronymagasan a legnagyobb az Európai Unióban.

Mivel a feldolgozatlan élelmiszerek drágulása a következő hónapokban a feldolgozott szegmensre is átterjed, ezért nem lehet remélni, hogy az amúgy hektikusan változó idényáras élelmiszerek esetleges korrekciója gyorsan átrendezi az uniós inflációs ranglistát.

De ami ennél is izgalmasabb, az Eurostat közöl egy olyan szűrt mutatót, ami nagyon közel áll a maginfláció koncepciójához: az energiát és a feldolgozatlan élelmiszert veszi ki a kosárból, és úgy nézi az áremelkedést. Akár azt is sejthetnénk, hogy mivel kikerül az árindexből a feldolgozatlan élelmiszer Magyarországon fájóan gyors drágulásának a hatása, a kép hízelgőbb lesz a szempontunkból. Valójában azonban épp az ellenkezője lászik. Az így előálló mutató ugyanis a szűrt infláció az egész EU-ban nálunk a legmagasabb, a második Litvániához képest közel 3 százalékponttal nagyobb, az uniós átlagot pedig bő két és félszer haladja meg.

Ezért mondja a portál, hogy a magas infláció mögött egyedi okok is meghúzódnak. A gyenge forint az importot drágítja, a választási osztogatás pedig a keresleti oldalról adott támogatást az árak elszaladásának, amivel párhuzamosan a várakozások is elszálltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik