Gazdaság

Nyugdíjemelés 2022: Varga Mihály megsúgta a tutit Bolgár Györgynek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Bolgár György, a Népszava pénteki számában számon kérte a kormányon az idei nyugdíjemelést, amely szerinte nem 14 százalék lesz, hanem csak 13,4 százalék. A pénzügyminiszter egy Facebook posztban üzent az újságírónak.

Azt állította Varga Mihály, hogy a kormány továbbra is ragaszkodik a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért az idén három lépcsőben, 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat – emlékeztetett a lapban Bolgár György. Ám szerinte ezzel szemben a tény az, hogy nem emelték annyival, mert az év elején 5, júniusban 3,9, most novemberben pedig további 4,5 százalékos volt, illetve lesz az emelés, ami így összesen 13,4 százalékot tesz ki. Az év elején kifizették a 13-ik havi nyugdíjat és érkezik még némi nyugdíjprémium is, de a háromlépcsős emelés, amiről Varga beszélt, nem éri el a 14-et. Arról nem is szólva, hogy az infláció felgyorsulása miatt 2022-ben az áremelkedés mértéke még ezt is meg fogja haladni, vagyis a nyugdíjak növekedése egész biztosan elmarad az árakétól – magyarázta.

Varga Mihály erre a következőképp kontrázott bejegyzésében: A nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022. januárjában 5 százalékkal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9 százalékos mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az infláció emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5 százalékos kiegészítő emelésre kerül sor, amelyet szintén januárra visszamenőlegesen kapnak meg az érintettek.

A nyugdíjtörvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja. A januárban emelt összegre járt a júliusi, és arra jár a novemberi újabb nyugdíjemelés, így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14 százalékos mértékű emelés valósul meg.

Az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani. Az azonos évben végrehajtott emelések mértéke tehát nem összeadandó, ahogy ezt Bolgár György tette (5, 3,9 és 4,5 százalék), hanem azokat össze kell szorozni: 1,05×1,039×1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést.

Bízom abban, hogy a matematikában tényleg számítanak a tények – kommentált a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik