Gazdaság

Orbán: nagyívű új energetikai együttműködés formálódik

„Az energiaválságra a hosszú távú megoldást az jelenti, ha az európai kontinensre minél több irányból minél több energia érkezik” – mondta Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, miután Irakli Garibasvilivel, Georgia miniszterelnökével stratégiai partnerségi megállapodást írt alá.

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán azt hangsúlyozta, hogy a megnövekedő kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak, hiszen az ország harcol az infláció ellen, ami a kormányfő szerint „tekintélyes részben a magas energiaárak miatt áll elő”.

Orbán előrevetítette, hogy egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik, létre akarnak hozni ugyanis egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül hozná Magyarországra. Orbán szerint ez fontos, mert ezzel nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani. Olyan földgázt, amelyet most villamosenergia előállítására használnak Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy nagyon rossz, diszkriminatív döntés született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Georgiának.

Ez megmagyarázhatatlan, erkölcsileg vállalhatatlan és káros döntés is

– vélekedett a kormányfő, aki közölte, Magyarország továbbra is támogatja a minél gyorsabb tagjelölti státus megadását Gerorgiának, szakértőket biztosít kormányának, hogy segítsék a felkészülést a tárgyalásokra.

A kormányfő kiemelte, álláspontjaik nagyon közel vannak egymáshoz, amikor geopolitikáról, háború és béke kérdéséről van szó.

Mi, magyarok ugye az ukrán-orosz háborúban azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk minél hamarabb és ez nagyon hasonlít a georgiai megközelítésre

– vélekedett Orbán.

„Georgia legfontosabb célkitűzése az európai uniós tagjelölti státus, majd a tagság elérése” – mondta a sajtótájékoztatón Irakli Garibasvili. Georgia miniszterelnöke az MTI tudósítása szerint háláját fejezte ki Magyarország támogatásáért ennek elérésében, valamint országa területi integritását érintően. Hangsúlyozta: Georgia jelenleg az Európai Tanács javaslatainak végrehajtásán dolgozik.

Garibasvili teljes mértékben elfogadhatatlannak ítélte az ukrajnai háborút, Ukrajnát pedig minden lehetséges módon támogatják, tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik