Gazdaság

Véget vet ügyvédi szerződéseknek a kormány

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

A Magyar Közönyben megjelent rendelet szerint az év utolsó napján minden kormányzati igazgatási szerv, vagy többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaság által kötött, bruttó 20 millió forintot elérő ügyvédi szerződés automatikusan megszűnik, írja a hvg.hu.

A megszűnés az idén szeptember 6. előtt megkötött és legalább bruttó 20 millió forintot elérő szerződésekre vonatkozik. A lap megjegyzi, hogy a rendelet folytatása annak a szeptember eleji kormányrendeletnek, amelynek értelmében ilyen érték fölött a hivatalok és cégek csak a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter előzetes jóváhagyásával köthetnek ügyvédi szerződést.

A rendelet december 31-től hatályos, de a szerződéseket addig nem lehet módosítani, illetve új szerződés sem köthető. A feleknek a szerződés megszűnésétől számított harmincadik napig egymással el kell számolniuk.

A rendelet hatálya alá tartozó, egybefüggő tizenkét hónapon belül azonos felek között megkötött, ügyvédi tevékenység folytatására irányuló szerződések szerinti ellenérték összegét e rendelet alkalmazásakor egybe kell számítani, áll az utasításban. A rendelet alkalmazásakor ugyanazon szerződő félként kell tekinteni a kormányzati igazgatásról szólótörvény szerinti kormányzati igazgatási szerveket és az általuk irányított vagy felügyelt szervezeteket.

Szerződésnek minősül az olyan keretmegállapodás vagy egységárat tartalmazó szerződés is, amelynek alapján az igénybe vett szolgáltatások ellenértéke egy naptári évben eléri a bruttó húszmillió forintot

– áll a Magyar Közlönyben. A rendelet viszont nem terjed ki olyan szerződésekre, amelyek esetében a szolgáltatás teljesítése nem Magyarország területén történik, vagy a szolgáltatást uniós értékhatárt elérő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység keretében, a közbeszerzésekről szóló törvény szabályai szerint nyújtják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik