Gazdaság

Úgy tűnik, spórólunk – csaknem tíz éve, hogy nem fogyasztottunk ilyen kevés áramot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szeptemberben is folytatódott a magyarországi áramfogyasztás június óta tartó csökkenése. Legutóbb 2013-ban, a 2008-as gazdasági világválság második hullámának hazai lecsengése idején volt alacsonyabb a felhasználás – írja a Portfolio.hu a MAVIR adataira hivatkozva.

A fogyasztást alapvetően befolyásolja a külső hőmérséklet, a gazdasági aktivitás, de a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi bejelentés óta nagy valószínűséggel a tarifaemelés miatt indult takarékoskodás is a fő hajtóerők között szerepel.

A közzétett dokumentum alapján 2022 szeptemberében 3458 GWh volt a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás, 2 százalékkal elmaradva a 2021 szeptemberi értéktől (3528,1 GWh). Ez ugyan éves összevetésben valamivel kisebb esés, mint amennyit a nyári hónapok mutattak (-3,5%, -5,6%, -2,7%), de már közel évtizedes mélypontot jelöl: legutóbb ugyanis 2013-ban volt alacsonyabb a felhasználás. Akkor, a 2008-as gazdasági világválság második hullámának hazai lecsengése idején 3354,2 GWh volt a felhasználás.

Megjegyezték azonban, hogy az átvitelirendszer-irányító által közölt adatok nem tartalmazzák a háztartási méretű (HMKE) naperőművek termelése által kielégített felhasználási igényt. Az idei első hónap végén a hazai napelemes HMKE-állomány beépített teljesítőképessége már az 1400 MW-ot közelítette, több mint 350 MW-tal meghaladva az egy évvel korábbit. Ezek – valamint az egyéb, saját célra termelő erőművek termelésének – figyelembevételével a valós felhasználási adat bizonyára érdemben meghaladja a most közölt számot. Az ezen becsült tényezőket is figyelembe vevő végleges éves felhasználási értéket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) később teszi közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik