Gazdaság

Várják az ötleteket az újabb budapesti közösségi költségvetésre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Fővárosi Önkormányzat ismét egymilliárd forintot fordít a budapestiek ötleteinek megvalósítására a közösségi költségvetés keretében, közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

Emlékeztettek rá: a közösségi költségvetés olyan, általában önkormányzati, program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot.

Azt írták, egyre népszerűbb a budapestiek körében a főváros társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés, 2022-ben közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre.

Az ötleteket december 31-ig lehet benyújtani az otlet.budapest.hu oldalon, rövid regisztrációt követően.

Közölték, az ötlettel szemben elvárás, hogy azzal újat hozzanak létre, az elképzelés férjen bele 50 millió, nagyobb terveknél 120 millió, forintba és olyan helyszínt érintsen, ami fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben van. Az ötleteket három kategóriában lehet benyújtani, ezek célja Budapest zöldítése, a hátrányos helyzetű közösségek segítése, valamint az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben.

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, és érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség – tették hozzá.

Megjegyezték: az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti, ezért idén az ötletek sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, hogy biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerüljön majd ki győztesként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik