Gazdaság

250 millió euróig behitelezte magát az MVM-csoport

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

250 millió eurós (mai árfolyamon számolva több mint 103 milliárd forint) vállalatfinanszírozási célú hitelkeret-szerződést kötött az MVM-csoport a kínai hátterű ICBC Austria Bankkal – közölte pénteken az állami energetikai cég az MTI-n keresztül.

A közleményben az MVM-csoport a hitelfelvételt azzal indokolja, hogy a pénzügyi stabilitásának fenntartásán keresztül továbbra is mindent megtesz az ellátásbiztonság garantálásáért.

Az ICBC eszközállománya és piaci tőkeértéke alapján Kína és egyben a világ legnagyobb pénzintézete, amely kiemelkedő kompetenciákkal rendelkezik mind az ipari és a kereskedelmi szektorban, így jól illeszkedik az MVM-csoport finanszírozó partnerei közé – írták a közleményben.

Fazekas Lászlót, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesét idézve azt írják, a finanszírozási szerződés hozzájárul Magyarország biztonságos energiaellátásához szükséges források további bővítéséhez, és lehetőséget ad a csoport pénzügyi stabilitásának további erősítésére. Szerinte emellett a hitelkeretről szóló szerződés alátámasztja az MVM-csoport hosszú távú kilátásaiba vetett bizalmat a hitelpiacok szempontjából.

A felek további üzleti lehetőségekről is tárgyalásokat folytatnak, amelyekkel tovább tudják együttműködésüket erősíteni, illetve bővíteni közép- és hosszú távon – írták.

Az MVM-csoport 100 százalékban állami tulajdonban van, 23 országban aktív, és több mint 120 tagvállalata van. A csoport – mint írják – Magyarország villamosenergia-termelésének 70 százalékát biztosítja, közel 50 százalékos a piaci részesedése az ipari fogyasztók gázellátásában, a lakossági villamosenergia- és földgázellátás 100 százalékát biztosítja az egyetemes szolgáltatón keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik