Gazdaság

Sokkal kisebb problémának tartják a fideszesek az inflációt, mint az ellenzékiek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Fidesz támogatóira látszólag kevésbé hat az infláció. A Publicus Kutatóintézet Népszava számára készített október eleji reprezentatív felmérése szerint a kormánypárti válaszadóknak 32 százaléka érzi úgy, hogy súlyos gondot jelentenek neki az emelkedő árak, további 57 százalék érzékeli ugyan az inflációt, de egyelőre tudja kezelni. Az ellenzékkel szimpatizálóknak viszont több mint a fele – 52 százalék – válaszolta azt, hogy számára súlyos nehézséget okoz az infláció, míg 47 százalék számára még elfogadható a helyzet.

A helyzet azért a fideszeseknek is fokozódik, igaz, nem olyan ütemben, mint az ellenzéki szavazóknál. Augusztusban a kormánypártiak 27 százaléka mondta azt, hogy súlyosan érinti az infláció, 61 százalékuk számára alig volt észrevehető. Kevesebb, mint két hónap alatt 5 százalék már közülük is átcsúszott a válságba kerültek közé – derül ki a Népszava cikkéből.

A többség elsősorban az élelmiszereknél érzékeli az árak megugrását. A válaszadók 98 százaléka jelentős áremelkedésről számolt be ezen a területen. Az energiaárak elszállásáról a megkérdezettek 78 százaléka számolt be, de további 11 százalék is érzi ezt a bőrén. Az elszálló energiaárak az összes megkérdezett 89 százalékát érintik, ebből 78 százalék mondta azt, hogy jelentős áremelkedést tapasztalt. A felmérés szerint a vidéki kertes házban élők 83 százalékának erősen nőttek a rezsiszámlái, de a budapestiek 70 százaléka is jelentős áremelkedést tapasztalt. A kormánypártiaknak is több mint kétharmada válaszolta azt, hogy elszálltak az energiaárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik