Gazdaság

Az árakban már utolértük Európát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Sok esetben már drágább bevásárolni Budapesten, mint több nyugati országban a Népszava összeállítása szerint, melyben megnézték, hogy hol, mennyiért tudnak vásárolni a legolcsóbban.

A cikk szerint egy budapesti háziasszony olcsóbban tudna cukrot vásárolni Belgiumban, rizst Spanyolországban vagy Franciaországban, és napraforgóolajat Ausztriában, mint itthon.

Ennek legfőbb oka a gyenge forint mellett az, hogy az egész EU-ban itt nőttek a legjobban az élelmiszerárak. Az uniós statisztikai hivatal számaiból kiderül: az élelmiszerár-robbanás messze Magyarországon a legsúlyosabb, augusztusra egészen drámai mértéket öltött, és azóta tovább romlott a helyzet. Az Eurostat augusztusra az EU-ban a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 14 százalékos élelmiszerár-emelkedést regisztrált, míg Magyarországon két és félszeres, 34 százalékos volt a drágulás, messze lehagyva a régiós szomszédok átlag 15-20 százalékos adatát is – írta a lap, amely felhívta a figyelmet, hogy ha a 2015-ös adatokat vesszük viszonyítási alapul, akkor még szembeötlőbb a különbség: míg az EU-ban átlagban augusztusra 27 százalékkal drágultak meg az élelmiszerek 2015-höz képest, addig Magyarországon 70-nel, amivel messze uniós csúcstartók vagyunk, mögöttünk 50 százalékos drágulással Litvánia, Bulgária, Lett- és Észtország következik, míg a visegrádi térség országai és Románia is eddig megúszta az EU-átlag 25-30 százalék közötti élelmiszerár-drágulással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik