Gazdaság

„Fordított olajszőkítést” hozhat az ársapkás gázolaj

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A rezsidíjak emelkedése miatt egyre több magyar háztartásban kerülnek elő a régi olajkályhák – írja cikkében a G7. A portál szerint ugyan tüzelőolajat már évek óta nem lehet kapni, most mégis sok helyen veszik elő az 1990-es évekig népszerű berendezéseket.

A lap által megkérdezett szakember arról számolt be, hogy az olajfűtés számításba jöhet azokban a háztartásokban, amelyekben a gázfogyasztás meghaladja a kedvezményes keretet, és a lakók nem akarják a fatüzeléssel járó macerát vállalni, a villanyfűtés lehetőségét pedig a lakás elavult elektromos hálózata és berendezései zárják ki. Ilyen esetekben az érintett családok az olajfűtéssel mérsékelhetik az energiaköltségeik elszállását, pláne, ha a fészerben porosodik egy még működőképes olajkályha, és van egy megfelelő dízelautójuk – írja a G7.

A felvázolt módszer tulajdonképpen nem más, mint a „fordított olajszőkítés”. Utóbbi a 90-es évek hírhedt, az államot több százmilliárd forinttal megkárosító csalási gyakorlata volt, amely a mostani helyzethez hasonlóan a fűtésre és az üzemanyagként használt gázolaj ára közötti különbséget használta ki. Csak éppen akkor az olcsó háztartási tüzelőolajat (hto) töltötték az autókba, és nem a benzinkúton tankolt dízellel fűtöttek otthon.

A hto kémiailag lényegében azonos az autókba tankolt dízellel. Lényegében ugyanannak a terméknek két jelentősen eltérő ára volt, ami komoly visszaélésekre teremtett lehetőséget. A hatóságok ennek úgy próbálták elejét venni, hogy a tüzelőolajat egy adalékanyaggal pirosra színezték, így első ránézésre meg lehetett különböztetni azt a gépkocsi-üzemanyagtól. Csakhogy a színezőanyagot viszonylag egyszerűen el lehetett tüntetni a hto-ból, amely így visszanyerte eredeti sárgás színét, ezt a folyamatot hívták szőkítésnek – emlékeztet a gazdasági portál.

Most épp fordított a helyzet: a benzinkúti, magántulajdonú autókba tankolt dízel árát rögzítette jóval a piaci ár alatt a kormányzat, miközben a fűtéshez csak sokkal drágábban lehetne ugyanezt megvenni. Mivel a fűtésre használt ársapkás gázolaj a nem rezsicsökkentett gáznál is olcsóbb, így viszonylag könnyű kiszámolni, hogy mennyi hto-val lehet kiváltani egy háztartásban a földgázt vagy annak egy részét, ugyanis egy köbméter gáz fűtőértéke lényegében megegyezik egy liter gázolajéval (utóbbié kissé magasabb). Ennek megfelelően nagyjából úgy lehet kalkulálni, hogy minden egy liter dízel elégetésével megspórolhatunk egy köbméternyi gázt. Továbbá az ársapkás 480-as dízel jelenleg bő harmadával olcsóbb, mint lakossági piaci áron köbméterenként 747 forintba kerülő földgáz. Így annak, aki átlépi a kedvezményre jogosító évi 1729 köbmétert, megérheti olajjal rásegíteni a gázfűtésre – számolta ki a G7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik