Gazdaság

Földhöz vágná a magyarok egyharmadát egy váratlan kiadás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egy váratlan kiadást átlagosan a teljes magyar lakosság harmada nem engedhetne meg magának, ám a helyzet sokkal rosszabb azok esetében, akik a relatív szegénységi küszöb alatt (havi nettó 139 ezer forint) élnek – írja az mfor az Eurostat adatait elemezve. A jelenleg rendelkezésre álló, 2021-es adatok szerint az ide tartozó háztartások 72,6 százaléka számára lett volna megoldhatatlan egy hirtelen kiadás kifizetése, mérhetően többnek, mint a korábbi években.

A régiós összehasonlítást elnézve azt látni, hogy a magyaroknak a környező országokban mértnél többnyire nagyobb terhet jelentene egy hirtelen költség finanszírozása, egyedül Romániában rosszabb a helyzet, ahol a háztartások közel fele nem tudna állni egy ilyen kiadást – írja a portál.

Ha a komolyabb kiadásokat nézzük, az egyik legtipikusabb költséges beruházás a bútorvásárlás. Az Eurostat számai alapján 2021-ben a magyar háztartások 27,7 százaléka nem tudta lecserélni az ócskává vált bútorait, miközben az évek során egyértelmű javuló tendencia mutatkozik, hiszen 2016-ban még közel a háztartások fele nem tudta megtenni mindezt. A szegénységi küszöb alatt élők ezen a téren is nehezebb helyzetben vannak, hiszen több mint felük nem engedhetett meg magának egy ilyen cserét 2021-ben.

Ami a kisebb kiadásokat jelenti, a statisztika szerint 2021-ben a magyar lakosság 11,3 százaléka, azaz több mint 1,1 millió ember nem engedhette meg magának azt, hogy hetente egy kisebb összeget a saját szórakozására és hobbijaira fordítson. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik az uniós átlaggal, viszont a Visegrádi Négyek más országaiban, így például Csehországban csak a lakosság 3,3 százaléka szembesült ezzel a problémával – írja az mfor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik